Communiceren

Communiceren met je (ongeboren) baby

Communiceren, begint dat al in de buik? Jazeker. Er zijn zelfs verschillende wetenschappers die beweren dat het leren van een taal, al in de buik begint. Maar hoe zit dat nou precies en waarom is het belangrijk om te communiceren met je ongeboren baby en op welke manieren kun je communiceren met je ongeboren baby?

Wat is communicatie?

Communicatie gaat over het in contact gaan en interactie hebben met de omgeving. Dit kan op verschillende manieren. Zowel verbaal (via spraak) als non-verbaal (via gebaren, aanraking, je uitstraling, lichaamshouding enz.) Wist je dat we maar 20% verbaal communiceren? De rest is non-verbaal en soms zelfs onbewust.

Communicatie begint al in de baarmoeder

Rond de 30 ste week van de zwangerschap ontwikkelen baby’s hun gehoormechanisme. Dit betekent dat rond deze periode baby’s geluiden kunnen waarnemen. Zeker is, dat baby’s al kort na de geboorte verschillende klanken van verschillende talen kunnen onderscheiden. Wetenschappelijk onderzoek heeft in 2013 aangetoond dat dit proces mogelijk al in de laatste 10 weken in baarmoeder begint.

De baby in de buik raakt gewend aan verschillende geluiden, bijvoorbeeld de stem van vader en/of moeder, de hond en huishoudelijke apparatuur. Dit verklaart bijvoorbeeld dat wanneer de baby geboren is, hij/zij niet schrikt van het blaffen van jullie eigen hond, maar bijvoorbeeld wel van de hond van de buren.

Zoals hierboven al is aangegeven gaat communiceren natuurlijk verder dan alleen praten. Ook anderen zintuigelijke waarnemingen (zoals zien, horen, ruiken en voelen) gebruiken we om te communiceren.

In de buik zou je bijvoorbeeld al kunnen communiceren met je kindje door zintuigelijke waarnemingen als aanraken, horen en voelen bewust te gebruiken. Erg leuk om hier spelletjes van te maken!

Leuke communicatie spelletjes

Communiceren door liefdevolle aanrakingen

Ga rustig zitten en neem de tijd. Ontspan en adem rustig en en uit. Voel of je baby begint te bewegen. Wanneer je baby actief wordt, geef dan met je hand lichte liefdevolle druk op je buik en wacht even. Misschien dat de baby met zijn billen, arm of been tegen je hand komt liggen. Wanneer dit lukt zou je de lichte druk langzaam kunnen verplaatsen en kijken of je kindje meebeweegt. Ook heel erg leuk om dit te laten doen door je partner.

Geef lichte druk en laat los, misschien trappelt het kindje terug. Nadat je een schopje, tikje of plopje hebt gevoeld, geef dan weer lichte druk en laat weer los. Wacht even en misschien krijg je na een tijdje wel een actie, reactie. Het vergt wel geduld en tijd. Wees dus niet teleurgesteld als het niet gelijk lukt. Je zou bijvoorbeeld je handen warmer kunnen maken, misschien dat je baby dan beter reageert of een andere houding kunnen proberen.

Communiceren door geluiden als zingen, voorlezen en muziekdoosje

Kies een vast liedje en zing deze meerdere keren op een dag. De baby leert (voornamelijk in de laatste 10 weken) klanken herkennen. Grote kans dat jullie baby, eenmaal geboren rustig wordt als je het slaapliedje zingt.

Uiteraard zou je dit ook kunnen doen met een gedichtje, kort verhaaltje of muziekdoosje.

Zelf ben ik niet zo voor om continue een belletje te dragen tijdens de zwangerschap (ik heb wel eens een belletje gedragen, maar niet continue). Ik weet niet of er bewijs voor bestaat, maar ik heb altijd het gevoel dat de baby misschien draait in de richting van het belletje, wat misschien ongunstig kan zijn voor de ligging van de baby.

Communiceren op spiritueel en energetisch niveau

Alles wat jij denkt, dat krijg je baby mee. Ook op spiritueel niveau zou je kunnen communiceren met je kindje. Neem rust en ga eens mediteren. Wees bewust van je denken, je ademhaling en probeer in je gevoel te komen. Straal rust en liefde uit. Neem eens meerdere keren per dag op deze manier de tijd om liefdevolle gedachten bewust naar je baby te sturen.

Eenmaal in je rust kun je misschien een boodschap van je babytje voelen. Misschien voel je wel welke kleur het best past in de babykamer of welke naam je het best vindt passen bij je baby.

Wees je bewust, hoe reageert je baby op jouw gevoelens? Is hij druk of juist rustig en in welke situaties? Op deze manier ben je met gerichte aandacht bezig met je baby en leer je, je baby beter kennen.

Waarom is communiceren met je ongeboren kind belangrijk?

Communiceren schept een band tussen ouders en kind. Het geeft een veilig gevoel en je laat als ouder al tijdens de zwangerschap weten, dat jullie er voor je kindje zijn.

Je leert je kindje beter kennen, omdat je je bewust wordt van bepaalde patronen, die je babytje jou laat voelen in de buik. Wanneer je praat en zingt tegen je baby, versterkt je ook nog eens de taalontwikkeling.

Bron: Invited Commentary for Moon et al., Language experienced in utero affects vowel perception after birth:a two-country study, pages 156–160.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.