atalanta1

Kernwoorden betekenis Atalanta:

 • Strijdvaardig
 • Prestaties
 • Erkennen vrouwelijke energie
 • Liefde
 • Eenheid
 • Overwinning
 • Vrijheid
 • Transformatie

Algemene informatie Atalanta

De Atalanta is een algemene trekvlinder en wordt in Nederland over het hele land verspreid waargenomen. Vanuit Zuid-Europa trekken deze vlinders elk jaar naar het noorden. De vlinder legt in Nederland eitjes op de grote brandnetel (waardplant) en zorgt in Nederland voor één generatie vlinders. In het najaar trekken ze terug naar het zuiden van Europa om vervolgens daar te overwinteren.

Hollandse naam: Admiraalvlinder

Latijnse naam: Vanessa atalanta

Vliegtijd: april-november

Rups: mei-november

De meeste rupsen sterven hier laat in de herfst of winter. De vlinder overwintert normaal gesproken niet in Nederland.

Griekse mythe van Atalanta

Een koning die graag een zoon wilde, kreeg een dochter. De koning besloot zijn kindje niet te houden. Hij wilde geen dochter en liet haar achter in de bergen als voedsel voor de dieren. Het meisje werd gevonden door een beer. De beer nam het meisje mee naar haar hol en zoogde haar.

Tijdens een jacht werd de beer gedood. Atalanta werd in de groep van de jagers opgenomen. Ze leerde jagen en rennen van de mannen. Al gauw bleek dat ze talent had en een goede jager werd. Ze was snel, behendig en ze wilde net zo goed worden als de mannen. Er mocht geen verschil bestaan tussen de mannen en haar vrouw zijn.

In gevechten en hardloopwedstrijden versloeg ze meest machtigste mannen en grote helden. Met haar pijl en boog raakte ze alles wat ze kon. Door deze lof en faam wilde haar vader haar opnieuw erkennen als dochter.

Hij wilde dit alleen op één voorwaarde, namelijk door te zorgen voor nageslacht, om de troon veilig te stellen. Ze vond dit maar niets, want liefde had ze nog niet in haar gevonden. Ze verafschuwde al haar vrouwelijk zijn, dus ook de liefde.

Uiteindelijk wilde ze alleen een man die gelijk was aan haar. Ze wilde pas trouwen met een man die haar kon verslaan met een hardloopwedstrijd. Diegene die verloor, moest dit met de dood bekopen.

Vele jonge mannen en helden meldden zich voor de wedstrijd. Allemaal wilden ze graag trouwen met deze beeldschone hardloopster. Niemand won van Atalanta en haar vader wilde het bijna opgeven.

De gouden appel als symbool van de liefde

Tot er een jonge vorst kwam, Hipponemes. Hij dacht dat hij Atalanta kon verslaan. Niet door zijn kracht, maar door slim te zijn. Hij vroeg Afrodite (godin van de liefde) om hulp en kreeg van haar drie gouden appels. Hipponemes mocht de appels laten vallen wanneer Atalanta dicht bij hem kwam.

Toen hij de eerste twee appels liet vallen, kon Atalanta Hipponemes nog bijhouden. Ze was gefascineerd door de gouden appels, die op haar pad verschenen. Tijdens het oprapen van de appels, zag ze voor het eerst zichzelf, in de gouden schil weerspiegelen. Bij de derde en laatste appel, raakte ze door haar fascinatie voor de appels en zichzelf, achter en verloor uiteindelijk de wedstrijd met een pas verschil.

Daar stond haar overwinnaar. Met een stap voorsprong de wedstrijd gewonnen. Atalanta voelde voor het eerst in haar liefde door haar lichaam stromen. Ze had gevochten, was meedogenloos geweest, had moed en kracht getoond en was onoverwinnelijk, maar nu voelde ze zich voor het eerst zichzelf, ze zag zichzelf nu pas echt en liet de liefde toe in haar leven. Ze is door de liefde toe te laten, heel geworden, een geworden.

De Atalanta aan het woord

De atalanta vlinder vertelt je dat je op zielsniveau een strijd hebt of hebt gehad. Al een lange weg hebt afgelegd om antwoorden te vinden op de vraag wie jij eigenlijk bent.

Veel hebt moeten strijden, vechten of strijdvaardig bent om zuiver liefde (in jezelf) terug te vinden. Het terugvinden even lukt, maar je soms terugvalt, omdat je verwikkelt raakt in een gevecht met jezelf.

Je hebt veel van je verleden in je ziel meegnomen hier en vorige levens. Je bent misschien gevormd door je ouders, situaties of andere mensen, waardoor je bent verwijderd van je eigen kern, je ik. De liefde, vertrouwen en intuïtie.

Je kan blijven vechten, strijden om je doelen te behalen in het leven. Maar alleen de liefde maakt je zachter en zal je terug brengen naar je kern. Juist daarom kan alleen de liefde je brengen naar de kracht, waarvoor je nu zo vecht!

Door liefde voor jezelf te hebben, zal de vrouwelijke energie ontvlammen, zodat er een balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie ontstaat. Vrouwelijke energie is te herkennen door: creativiteit, vertrouwen, voelen, liefde en intuïtie. Mannelijke energie: strijden, presteren, controle en overzicht willen houden.

Liefde is onoverwinnelijk

Een ontwikkeling of aankomende overwinning op zielsniveau dat is wat de Atalanta je aangeeft. Echter zegt de Atalanta duidelijk dat je deze overwinning niet haalt door te vechten, te strijden of te presteren. Begraaf de strijdbijl! Het niet nodig om een gevecht aan te gaan om je doelen te behalen. Het enige wat je mag doen, is liefde hebben voor jezelf!

Vind balans in mannelijke en vrouwelijke energie. Deze balans zorgt voor heelheid en eenheid. Erken je vrouwelijke creatieve intuïtieve en zachte kant en sluit vrede met met je mannelijke kant.

Wees dus bewust dat liefde (appels in het verhaal van Atalanta) onoverwinnelijk is, dat liefde de basis is voor het behalen van je doelen. En dus niet het gevecht, je prestatie, succes of de kracht waarmee je naar buiten toe handelt.

Heb je vragen of wil je graag reageren? Laat gerust een bericht achter!

Lieve groet,

 

Anouchka

Bron:
www.vlindernet.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Atalante_(mythologie)
http://www.karendevries.nl/griekenland/mythologie/ontdek-je-eigen-mythe/

 

 

 

18 thoughts on “Atalanta”

 1. Lieve Anouchka,

  Door jouw heel mooi verwoord artikel over de Atalanta vlinder, ben ik te weten gekomen wat deze vlinder als boodschap van een ziel hierboven wilde vertellen.
  Vorig jaar in de zomer heb ik deze prachtige vlinder gespot na mijn werk toen ik naar mijn auto liep. Hij bleef mooi zitten op mijn zijspiegel en kon hem perfect fotograferen vanop korte afstand. Normaliter gaan vlinders snel weer vliegen maar deze bleef rustig zitten.
  Nu ben ik er echt van overtuigd dat er iets magisch is tussen hemel en aarde namelijk engelen en boodschappers van het universum. Zalig! 🙂

 2. Nog vergeten te zeggen.
  Deze boodschap sluit perfect aan in welke situatie en transformatie ik nu zit in mijn leven.
  Focus op zelf liefde ipv te blijven strijden en alles komt perfect in orde. 🙂

  1. Wat mooi te lezen dat de Atalanta vlinder jou deze boodschap heeft gebracht en dat je middels deze uitleg bevestiging hebt gekregen op iets wat je diep in je hart wellicht al wist?! Veel liefde op jouw spiritueel pad toegewenst!

 3. Lieve Anouchka, (mooie naam, het brengt iets in mij los en voel nog niet wat…)
  In mijn tuin vliegt er de laatste dagen regelmatig een Atalanta, ik denk steeds dezelfde… Vandaag bleef hij/zij af en toe rond mij vliegen en op een bepaalde moment vroeg ik in stilte of ik zijn kleuren nog eens goed mocht zien. Om de juiste soort te kunnen bepalen en te voelen wat hij mij wou vertellen. Op een bepaald moment zat zij/hij op de muur, opende zijn vleugels af en toe om mij zijn kleuren te laten zien. Dan sloot hij ze en deed ze niet meer open tot ik bewoog.
  Ben momenteel al 10 maanden thuis wegens ziekte, diagnose burnout… nog steeds niet hersteld, integendeel… zware vermoeidheid, veel pijnen over heel mijn lichaam, soms amper kunnen stappen, enz…
  Reeds vele onderzoeken gedaan ondertussen met nog geen genezing in vooruitzicht. Nu wachten op een afspraak voor onderzoeken aangaande CVC/ME of fibromylagie…?? Soms ben ik zo radeloos…en verdrietig…
  Ik vind me volledig terug in je liefdevolle boodschap!
  Jij hebt mij vandaag een heel gelukkig moment gegeven en zal dit nog veel herlezen!
  Dank je uit de grond van hart!!
  Liefs Ann??

  1. Beste Ann,

   Dank voor je mooie en lieve reactie op het artikel.
   Ik ben heel blij voor je, dat je middels dit artikel, een lichtpuntje hebt mogen zien, in de situatie waarin jij nu zit. Fijn dat het mensen helpt!

   Ik wens je veel liefde en gelukt toe en dat de atalanta vlinder je mag transformeren naar een sterke, liefdevolle krachtige vrouw!

   Lieve groet,

   Anouchka

 4. Beste Anouchka,
  Ik heb afgelopen zaterdag een atalanta gezien en gevangen. Hij bleef heel leuk zitten en heb er uren naar gekeken. Ik nam hem mee (was op een voetbaltoernooi) naar de wedstrijd maar toen we begonnen vloog hij weg. De dag erna vloog die weer rondjes om me heen en kon ik hem vangen. Ik was dolgelukkig op dat moment toen ik hem weer zag. Maar jouw beschrijving klopt echt heel erg. Ik heb hier heel veel aan. Super bedankt!!!
  Groetjes Marinde.

 5. Liefste Anouchka,

  Eerst een vooral dank je wel voor om deze artikel te delen met ons. Het heeft me bevestiging geven wat ik voelde.

  Ik heb deze vlinder gespot op de moment dat ik met iets zal moeten gaan onderhandelen. Wat ik niet zo graag doet wegens de spel er gespeeld wordt. Je voelt zo hard wanneer er gelogen wordt en/of koopjes praat gebruikt wordt. Onderweg heb ik engelen gevraagd om hulp. De onderhandeling vond zich buiten. Voor dat we starten met het gesprek, kwam de vlinder op de schouder van de tegenpartij. Heerlijk om het te zien en je was volledig gerusgesteld. Hunnen hadden het totaal niet opgemerkt. Alles liep perfect terwijl ik normaal gesproken in strijd ging als ik niet mee akkoord ging. Ik was op bepaalde punten niet mee eens maar had niet de behoefte om het te uiten. Na de onderhandeling bleef ik me afvragen waarom ik niet in strijd ben gegaan en opgekomen ben voor mijn rechten. Maar de vlinder liet me toen ook niet los en kwam ik uit op dit artikel. Echt een bevestiging.

  Grtjes,

  Dunya Habiba

 6. Hallo Anouchka,
  Zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door vlinders.
  Een aantal jaren na de dood van mijn vader was ik in Thailand en zat bij een waterval. Ik vertelde mijn gids een verhaal over mijn vader. Op dat moment kwam er een witte vlinder op mij zitten. Na ongeveer 15 tot 20 minuten liepen de gids en ik via een smal paadje naar beneden en al die tijd bleef de vlinder bij mij. Af en toe vloog hij even op door een beweging die ik maakte, maar steeds weer kwam hij terug en ging dan weer op dezelfde plek zitten. Beneden aangekomen verliet de vlinder mij. De gids sprak haar verwondering uit en gaf aan te denken dat dit mijn vader was geweest. De hele ervaring gaf mij een enorm vredig gevoel.
  Door de jaren heen bleef mijn fascinatie voor vlinders, maar ik zocht er verder eigenlijk nooit een spirituele betekenis achter.
  Tot gisteren.
  Een aantal weken geleden had ik ergens gelezen dat je vlinders in je tuin kunt lokken door een rijpe banaan op te hangen. Tot dusverre had dat weinig resultaat. Tot ik gisteren opeens een mooie atalanta vlinder op de banaan zag zitten. Ik verving de oude banaan voor een nieuwe en zag daarbij een 2e atalanta op een muurtje zitten. Ik schraapte met mijn vingertop wat banaan af en bracht dat naar de vlinder toe. Tot mijn grote verbazing begon de vlinder hiervan te eten. Zeker 10 minuten kon ik met mijn andere hand hiervan foto’s en zelfs een video-opname maken. Helaas moest ik naar mijn werk, want ik had dit graag nog veel langer willen ervaren. Ik voelde me bevoorrecht dat de vlinder me haar vertrouwen gaf. Later vertelde ik een nichtje dat erg met spiritualiteit bezig is hiervan en zij raadde me aan de spirituele betekenis hiervan op te zoeken. Daardoor kwam ik uit bij jouw verhaal.
  Saillant detail in dit geheel: na meer dan 35 jaar is er een einde gekomen aan mijn huwelijk en ben ik erg bezig met de vraag wie ben ik, wat wil ik, hoe wordt mijn leven. Verder probeer ik mijn boosheid over het geheel een andere kant op te sturen door ook de kansen die mij hierdoor geboden worden te willen zien.
  Sorry dat dit zo’n lang verhaal geworden is, maar de prachtige symboliek van de vlinder vertaald naar mijn eigen situatie is voor mij echt een eye opener.
  Lieve groet,
  Mieke

  1. Hoi Mieke, dank je wel voor het delen van jouw mooie verhaal. Ja inderdaad de vlinder geeft een gevecht weer met jezelf, wie ben ik wat wil ik, maar vergeet niet dat vlinders staan voor transformatie en hulp van bovenaf als je de les van de Atalanta hebt begrepen. Voor jou komt een hele nieuwe ontwikkeling aan😉 lieve groetjes!

 7. Dank je wel Anouchka voor je mooie en bemoedigende woorden. Fijn dat je mijn verhaal wilde lezen.
  Ik voel mijn groei en transformatie bijna elke dag. Natuurlijk heb ik ook nog af en toe een terugval, maar die komen steeds minder voor.
  Ik probeer vooral te leven en genieten in het moment.
  Lieve groet, Mieke

 8. Vandaag 29 juli is mijn heit jarig
  Afgelopen 19e zou mijn broer(gestorven 8 dec 2007) 40 jaar zijn geworden
  Sta zand van de bank te vegen voor we gingem bbqen zegt mijm vader ineens er zit een vlinder op je rug
  Geloofde t eerst nie tot na een minuut of wat. Mijn heit ze telefoon pakte
  Het openen van tel en camera duurde ook zowat minuut 3 foto s later nog 30 sec
  Bij elkaar heeft de vlinder zo een 5 min op me rug gezeten
  Zou dit mijn broer geweest kunnen zijn??
  Groetjes ilona Visser

  1. Hoi Ilona, zeker vlinders zijn boodschappers voor de ziel en ook vaak tekenen van overleden dierbaren. Op je rug zie ik als onzichtbaar voor je zelf maar wel degelijk bij je aanwezig☺️. Groetjes

 9. Dag Anouchka,

  de Atalanta vlinder is de voorbije weken op een bijzondere manier op mijn pad gekomen. Voor ik je vertel hoe wil ik eerst even wat duiden .

  Ik ben ondertussen 4 jaar zonder partner . Het huis en de tuin waar ik woon is veel te groot en teveel werk voor mij. Mijn wensdroom was een lieve man te leren kennen, elkaar zo graag te zien om dan te besluiten samen een knus huis te zoeken. Maar hoe lang moet ik op die man wachten, komt die man wel? Ongeveer een maand geleden heb ik beslist dat ik eindelijk werk wil maken van een eigen nestje dat kleiner en knusser is dan waar ik nu woon.Er was wel een man die ik heel vaag kende, de zoon van een kennis, die de voorbije 2 jaar een enkele keer op mijn pad kwam.
  Ondertussen heb ik , heel toevallig, een te renoveren huis gezien dat te koop staat, op een locatie die helemaal bij mij past en ik zie mij daar een geweldig knus huis van maken, het klopt gewoon met wie ik ben en met mijn creativiteit die ik in dat huis wil verwezenlijken. Het is een grote renovatie. Eerst was ik laaiend enthousiast en toch ook bewust van moeilijkheden die er kunnen opduiken en dan angst of ik dat wel allemaal ga kunnen. Ik dacht, misschien moet ik het loslaten want ga ik dat wel kunnen allemaal. Binnenkort wordt het verkocht op Biddit en als de inzetprijs niet te hoog is en de architect mij heeft bijgestaan met een positief renovatieadvies, dan ga ik dat durven.
  De zoon van die kennis is de voorbije weken meer op mijn pad gekomen, we hebben gezellig gepraat en ik ben zo geboeid door die man, hij ontroert me, ik wil hem zo graag verder ontdekken, ik herken mezelf in hem en heb het gevoel dat we elkaar willen verkennen maar rustig aan.
  Vorige week was ik buiten op mijn terras toen een Atalanta vlinder op mijn arm kwam zitten, zo bijzonder, ik voelde dat hij een boodschapper was. Hij bleef een hele tijd zitten, ging even weg, kwam terug en toen ging die weg. Ik was erg dankbaar . Enkele dagen later ben ik bij die zoon van een kennis in de tuin. We zitten allebei op een stoel met een stoel nog tussen ons in Terwijl hij een emotioneel verhaal vertelde over een reis kwam de Atalanta op de stoel tussen hem en mij zitten, ikkeek ernaar en zag hem ook kijken. De vlinder bleef even zitten en ging toen weer weg. Vandaag kwamen er 3 collega’s van mij op bezoek waarmee ik een heel bijzondere bad heb. Ook op spiritueel vlak. Ik had een lekkere lunch voorbereid en was klaar. Ik keek door het raam en zag een vlinder op de tegels zitten met zijn vleugels toe. Ik dacht, dit kan geen toeval zijn, ben ernaast gaan zitten en heb tegen hem gepraat. Ik vertelde dat ik zijn kleuren graag wou zien, dat ik wist dat ik daarvoor geduld moest hebben. Ik bleef wachten en toen gingen zijn vleugels open…opnieuw de Atalanta. Ik was zo ontroerd, heb er tegen gepraat, moest af en toe naar binnen voor de oven en hij bleef zitten, wel drie kwartier lang. Toen belden mijn collega’s aan en ik vroeg hem te blijven. Iedereen was zo verwonderd. Uiteindelijk is hij na bijna een uur weg gevlogen. en collega vertelde me hoe ik de spirituele betekenis van deze vlinder kon achterhalen, en toen kwam ik bij jou verhaal terecht.
  Het is zo herkenbaar over wat ik voel, heb doorgemaakt, de strijd in mezelf met hoe ik nu verder moet, wel of niet, die lieve man op mij pad.
  Ik vraag me af waarom de Atalanta tussen mij en die zoon kwam zitten en hij er vandaag zo lang was? Ik weet dat ik de voorbije vier jaar mezelf helemaal terug heb gevonden, dat ik uit mijn comfortzone gekomen ben en me zoveel rijker voel als mens en vrouw en diep gelukkig ben.
  Je schrijft op een moment ” een ontwikkeling of aankomende ontwikkeling op zielsniveau is wat de Atlanta je aangeeft. Echter zegt hij duidelijk dat je deze overwinning niet haalt door te vechten, te strijden of te presteren. Begraaf de strijdbijl. Het is niet nodig om een gevecht aan te gaan om je doelen te behalen. Het enige wat je mag doen is liefde hebben voor jezelf. ” Mag ik jou vragen Anouchka om me hier verder te helpen. Hoe voel jij dit allemaal aan met het verhaal dat ik met je deelde?
  Het is een lang verhaal, dat besef ik en ik dank je voor je tijd om dit te lezen,maar ik vond het belangrijk dat ik de juiste context neerpende.

  Warme groeten
  Karin

  1. Hoi Karin,

   Sorry voor de wat latere reactie. Ik moest hier even de tijd voor nemen. Ik denk dat deze vlinder vraagt om een middenweg te kiezen in de situatie waarin je nu zit en niet van het ene uiterste naar het ander te gaan. Maar een middenweg te kiezen en deze langzaam uit te bouwen. Onderzoek vooral ook zelf waarom deze vlinder zich zo bij je heeft gedragen, maar dit is wat ik erbij voel. Lieve groetjes Anouchka

 10. Lieve anoucka,

  Sinds een paar dagen zie ik elke dag een atalanta vlinder op mijn terrasje. Het leuke is dat ik zelf Vanessa noem en het ook de naam van de vlinder is. Je tekst heeft me meer inzicht gegeven over het waarom en hoe. Bedankt hiervoor.

  1. Lieve Vanessa, dank je wel voor je leuke reactie! Fijn dat je inzichten heb mogen krijgen. Bedank ook jezelf, want jij bent diegene die uiteindelijk beslist er iets mee te doen:). Lieve groetjes Anouchka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.