atalanta1

Kernwoorden betekenis Atalanta:

 • Strijdvaardig
 • Prestaties
 • Erkennen vrouwelijke energie
 • Liefde
 • Eenheid
 • Overwinning
 • Vrijheid
 • Transformatie

Algemene informatie Atalanta

De Atalanta is een algemene trekvlinder en wordt in Nederland over het hele land verspreid waargenomen. Vanuit Zuid-Europa trekken deze vlinders elk jaar naar het noorden. De vlinder legt in Nederland eitjes op de grote brandnetel (waardplant) en zorgt in Nederland voor één generatie vlinders. In het najaar trekken ze terug naar het zuiden van Europa om vervolgens daar te overwinteren.

Hollandse naam: Admiraalvlinder

Latijnse naam: Vanessa atalanta

Vliegtijd: april-november

Rups: mei-november

De meeste rupsen sterven hier laat in de herfst of winter. De vlinder overwintert normaal gesproken niet in Nederland.

Griekse mythe van Atalanta

Een koning die graag een zoon wilde, kreeg een dochter. De koning besloot zijn kindje niet te houden. Hij wilde geen dochter en liet haar achter in de bergen als voedsel voor de dieren. Het meisje werd gevonden door een beer. De beer nam het meisje mee naar haar hol en zoogde haar.

Tijdens een jacht werd de beer gedood. Atalanta werd in de groep van de jagers opgenomen. Ze leerde jagen en rennen van de mannen. Al gauw bleek dat ze talent had en een goede jager werd. Ze was snel, behendig en ze wilde net zo goed worden als de mannen. Er mocht geen verschil bestaan tussen de mannen en haar vrouw zijn.

In gevechten en hardloopwedstrijden versloeg ze meest machtigste mannen en grote helden. Met haar pijl en boog raakte ze alles wat ze kon. Door deze lof en faam wilde haar vader haar opnieuw erkennen als dochter.

Hij wilde dit alleen op één voorwaarde, namelijk door te zorgen voor nageslacht, om de troon veilig te stellen. Ze vond dit maar niets, want liefde had ze nog niet in haar gevonden. Ze verafschuwde al haar vrouwelijk zijn, dus ook de liefde.

Uiteindelijk wilde ze alleen een man die gelijk was aan haar. Ze wilde pas trouwen met een man die haar kon verslaan met een hardloopwedstrijd. Diegene die verloor, moest dit met de dood bekopen.

Vele jonge mannen en helden meldden zich voor de wedstrijd. Allemaal wilden ze graag trouwen met deze beeldschone hardloopster. Niemand won van Atalanta en haar vader wilde het bijna opgeven.

De gouden appel als symbool van de liefde

Tot er een jonge vorst kwam, Hipponemes. Hij dacht dat hij Atalanta kon verslaan. Niet door zijn kracht, maar door slim te zijn. Hij vroeg Afrodite (godin van de liefde) om hulp en kreeg van haar drie gouden appels. Hipponemes mocht de appels laten vallen wanneer Atalanta dicht bij hem kwam.

Toen hij de eerste twee appels liet vallen, kon Atalanta Hipponemes nog bijhouden. Ze was gefascineerd door de gouden appels, die op haar pad verschenen. Tijdens het oprapen van de appels, zag ze voor het eerst zichzelf, in de gouden schil weerspiegelen. Bij de derde en laatste appel, raakte ze door haar fascinatie voor de appels en zichzelf, achter en verloor uiteindelijk de wedstrijd met een pas verschil.

Daar stond haar overwinnaar. Met een stap voorsprong de wedstrijd gewonnen. Atalanta voelde voor het eerst in haar liefde door haar lichaam stromen. Ze had gevochten, was meedogenloos geweest, had moed en kracht getoond en was onoverwinnelijk, maar nu voelde ze zich voor het eerst zichzelf, ze zag zichzelf nu pas echt en liet de liefde toe in haar leven. Ze is door de liefde toe te laten, heel geworden, een geworden.

De Atalanta aan het woord

De atalanta vlinder vertelt je dat je op zielsniveau een strijd hebt of hebt gehad. Al een lange weg hebt afgelegd om antwoorden te vinden op de vraag wie jij eigenlijk bent.

Veel hebt moeten strijden, vechten of strijdvaardig bent om zuiver liefde (in jezelf) terug te vinden. Het terugvinden even lukt, maar je soms terugvalt, omdat je verwikkelt raakt in een gevecht met jezelf.

Je hebt veel van je verleden in je ziel meegnomen hier en vorige levens. Je bent misschien gevormd door je ouders, situaties of andere mensen, waardoor je bent verwijderd van je eigen kern, je ik. De liefde, vertrouwen en intuïtie.

Je kan blijven vechten, strijden om je doelen te behalen in het leven. Maar alleen de liefde maakt je zachter en zal je terug brengen naar je kern. Juist daarom kan alleen de liefde je brengen naar de kracht, waarvoor je nu zo vecht!

Door liefde voor jezelf te hebben, zal de vrouwelijke energie ontvlammen, zodat er een balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie ontstaat. Vrouwelijke energie is te herkennen door: creativiteit, vertrouwen, voelen, liefde en intuïtie. Mannelijke energie: strijden, presteren, controle en overzicht willen houden.

Liefde is onoverwinnelijk

Een ontwikkeling of aankomende overwinning op zielsniveau dat is wat de Atalanta je aangeeft. Echter zegt de Atalanta duidelijk dat je deze overwinning niet haalt door te vechten, te strijden of te presteren. Begraaf de strijdbijl! Het niet nodig om een gevecht aan te gaan om je doelen te behalen. Het enige wat je mag doen, is liefde hebben voor jezelf!

Vind balans in mannelijke en vrouwelijke energie. Deze balans zorgt voor heelheid en eenheid. Erken je vrouwelijke creatieve intuïtieve en zachte kant en sluit vrede met met je mannelijke kant.

Wees dus bewust dat liefde (appels in het verhaal van Atalanta) onoverwinnelijk is, dat liefde de basis is voor het behalen van je doelen. En dus niet het gevecht, je prestatie, succes of de kracht waarmee je naar buiten toe handelt.

Heb je vragen of wil je graag reageren? Laat gerust een bericht achter!

Lieve groet,

 

Anouchka

Bron:
www.vlindernet.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Atalante_(mythologie)
http://www.karendevries.nl/griekenland/mythologie/ontdek-je-eigen-mythe/

 

 

 

8 thoughts on “Atalanta”

 1. Lieve Anouchka,

  Door jouw heel mooi verwoord artikel over de Atalanta vlinder, ben ik te weten gekomen wat deze vlinder als boodschap van een ziel hierboven wilde vertellen.
  Vorig jaar in de zomer heb ik deze prachtige vlinder gespot na mijn werk toen ik naar mijn auto liep. Hij bleef mooi zitten op mijn zijspiegel en kon hem perfect fotograferen vanop korte afstand. Normaliter gaan vlinders snel weer vliegen maar deze bleef rustig zitten.
  Nu ben ik er echt van overtuigd dat er iets magisch is tussen hemel en aarde namelijk engelen en boodschappers van het universum. Zalig! 🙂

 2. Nog vergeten te zeggen.
  Deze boodschap sluit perfect aan in welke situatie en transformatie ik nu zit in mijn leven.
  Focus op zelf liefde ipv te blijven strijden en alles komt perfect in orde. 🙂

  1. Wat mooi te lezen dat de Atalanta vlinder jou deze boodschap heeft gebracht en dat je middels deze uitleg bevestiging hebt gekregen op iets wat je diep in je hart wellicht al wist?! Veel liefde op jouw spiritueel pad toegewenst!

 3. Lieve Anouchka, (mooie naam, het brengt iets in mij los en voel nog niet wat…)
  In mijn tuin vliegt er de laatste dagen regelmatig een Atalanta, ik denk steeds dezelfde… Vandaag bleef hij/zij af en toe rond mij vliegen en op een bepaalde moment vroeg ik in stilte of ik zijn kleuren nog eens goed mocht zien. Om de juiste soort te kunnen bepalen en te voelen wat hij mij wou vertellen. Op een bepaald moment zat zij/hij op de muur, opende zijn vleugels af en toe om mij zijn kleuren te laten zien. Dan sloot hij ze en deed ze niet meer open tot ik bewoog.
  Ben momenteel al 10 maanden thuis wegens ziekte, diagnose burnout… nog steeds niet hersteld, integendeel… zware vermoeidheid, veel pijnen over heel mijn lichaam, soms amper kunnen stappen, enz…
  Reeds vele onderzoeken gedaan ondertussen met nog geen genezing in vooruitzicht. Nu wachten op een afspraak voor onderzoeken aangaande CVC/ME of fibromylagie…?? Soms ben ik zo radeloos…en verdrietig…
  Ik vind me volledig terug in je liefdevolle boodschap!
  Jij hebt mij vandaag een heel gelukkig moment gegeven en zal dit nog veel herlezen!
  Dank je uit de grond van hart!!
  Liefs Ann??

  1. Beste Ann,

   Dank voor je mooie en lieve reactie op het artikel.
   Ik ben heel blij voor je, dat je middels dit artikel, een lichtpuntje hebt mogen zien, in de situatie waarin jij nu zit. Fijn dat het mensen helpt!

   Ik wens je veel liefde en gelukt toe en dat de atalanta vlinder je mag transformeren naar een sterke, liefdevolle krachtige vrouw!

   Lieve groet,

   Anouchka

 4. Beste Anouchka,
  Ik heb afgelopen zaterdag een atalanta gezien en gevangen. Hij bleef heel leuk zitten en heb er uren naar gekeken. Ik nam hem mee (was op een voetbaltoernooi) naar de wedstrijd maar toen we begonnen vloog hij weg. De dag erna vloog die weer rondjes om me heen en kon ik hem vangen. Ik was dolgelukkig op dat moment toen ik hem weer zag. Maar jouw beschrijving klopt echt heel erg. Ik heb hier heel veel aan. Super bedankt!!!
  Groetjes Marinde.

 5. Liefste Anouchka,

  Eerst een vooral dank je wel voor om deze artikel te delen met ons. Het heeft me bevestiging geven wat ik voelde.

  Ik heb deze vlinder gespot op de moment dat ik met iets zal moeten gaan onderhandelen. Wat ik niet zo graag doet wegens de spel er gespeeld wordt. Je voelt zo hard wanneer er gelogen wordt en/of koopjes praat gebruikt wordt. Onderweg heb ik engelen gevraagd om hulp. De onderhandeling vond zich buiten. Voor dat we starten met het gesprek, kwam de vlinder op de schouder van de tegenpartij. Heerlijk om het te zien en je was volledig gerusgesteld. Hunnen hadden het totaal niet opgemerkt. Alles liep perfect terwijl ik normaal gesproken in strijd ging als ik niet mee akkoord ging. Ik was op bepaalde punten niet mee eens maar had niet de behoefte om het te uiten. Na de onderhandeling bleef ik me afvragen waarom ik niet in strijd ben gegaan en opgekomen ben voor mijn rechten. Maar de vlinder liet me toen ook niet los en kwam ik uit op dit artikel. Echt een bevestiging.

  Grtjes,

  Dunya Habiba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.