EdelsteenadviesWat is edelsteengeneeskunde?

Edelsteengeneeskunde is het toepassen van mineralen, kristallen en edelstenen in het dagelijks leven ter ondersteuning van de gezondheid.

Ik heb me verdiept in de edelsteengeneeskunde volgens Hildegard von Bingen en Michael Gienger.

Kristallen, mineralen en edelstenen hebben bepaalde samenstellingen van stoffen (mineralen). De combinatie van deze stoffen zorgen voor een unieke/ verfijnde trilling. Deze trilling wordt opgenomen door het energetisch systeem (via energiebanen, chakra’s en aura).  Op deze manier werken kristallen, mineralen en edelstenen op lichaam, geest en ziel.

Edelsteen kiezen

Michael Gienger beschrijft een hele methode over classificatie van edelstenen bij een bepaald karakter. Het is een vrij effectieve methode, maar ingewikkeld, omdat je kennis moet hebben van de vorming van edelstenen en kristallen.

Een edelsteen kiezen die bij je past? Kijk naar de kleuren en voel welke kleur je op dit moment nodig hebt. Een kleur hoort bij een chakra, auralaag, emotie of lichaamsdeel die op dit moment extra aandacht verdient.  Kies niet de kleur die je het mooist vindt, maar de kleur waartoe je op dit moment voelt aangetrokken.

Selecteer uit die kleur een aantal edelstenen. Voorkeur gaat voor velen vaak uit naar het kunnen voelen van de steen. Vraag in de winkel of je verschillende stenen mag voelen. Kies de steen waarbij je je warm voelt worden of die iets met je doet. Die je een fijn gevoel bezorgd. Meestal voel je dit in je buik.

Reinigen en opladen

Het is belangrijk dat je de steen goed reinigt en oplaadt. Daarvoor bestaan verschillende methodes. Het veiligst is om stenen te ontladen tussen hematietsteentjes en ze op te laden tussen bergkristalsteentjes. Maar opladen in het zonlicht of maanlicht zijn ook goede manieren. Sommige stenen kunnen niet tegen fel zonlicht of water. Houd daar rekening mee.

Wanneer je het gevoel hebt dat de steen niet meer werkt, dan kun je hem reinigen en opnieuw opladen. Wanneer jij of je kind de steen verliest, kapot gaat of na reiniging geen effect meer heeft, is de steen waarschijnlijk niet meer nodig.

Dragen en toepassingen

Voor algemeen gebruik is het het beste is om de steen te dragen aan de hartkant. Dit is de linker kant van het lichaam, het liefst dicht bij het hart(chakra). Sommige stenen kunnen op chakra’s gelegd worden, in water gelegd worden voor een elixer (niet allemaal, sommigen zijn giftig!) of zijn krachtige hulpjes bij meditatie.

Ook worden sommige homeopatische middelen gemaakt van edelstenen. In de homeopathie worden edelstenenmiddelen vaak geadviseerd aan hooggevoelige kinderen.

NB: Niet alle edelstenen kunnen door kinderen worden gedragen. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer verschillende soorten stenen geschikt zijn om te dragen. Edelsteengeneeskunde is geen vervanging voor reguliere geneeskunde. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd uw arts.