Verliefdheid gaat vaak vooraf aan een relatie. Maar moet een relatie beginnen met verliefdheid? Waarom lukken sommige relaties wel en anderen niet? En wat kan je zelf doen om een relatie goed te houden?

Verliefd of liefde!

Wanneer twee mensen verliefd worden, volgt er een periode van intensiteit. Herken je dat gevoel, deze spanning? De vlinders? Alles is nieuw en spannend. Vooral dat spannend, is vaak funest en een reden waarom je verliefdheid intens aanvoelt en extra wordt aangewakkerd.

Je kan de hele wereld aan, je denkt rooskleurig en ziet alles door een roze bril. Dit komt doordat je lichaam stofjes aanmaakt als dopamine, serotonine en endorfine. Deze stofjes geven je een gelukkig, opgewekt en blij gevoel. De adrenaline zorgt juist voor het spannende, onrustige vlindergevoel in je buik.

Door intense verliefdheid lijkt het alsof je opeens verblind bent. Werkelijkheid en fictie kunnen hierdoor soms door elkaar lopen. Verliefdheid wordt daarom wel eens verward met liefde of houden van. Toch is liefde/ houden van, heel iets anders!

Genieten van verliefdheid mag je zeker doen. Genieten hoort bij het leven, maar doe en wees wel bewust. Bewust verliefd blijkt echter wel een lastige combi te zijn ;).

Wat dierbaren soms zien

Soms zien liefdevolle familie of vrienden iemand compleet veranderen door zijn haar verliefdheid. Ze pogen deze persoon wakker te schudden en de realiteit te spiegelen.

Immers verliefdheid maakt blind. Je past je misschien (on)bewust aan en blijft niet bij jezelf of je laat misschien de verbeterde versie van jezelf zien aan de ander. Je bent dus niet ècht jezelf!

Ondanks dat deze spiegeling weerstand bij je zal oproepen, is het ergens toch verstandig de moeite te nemen om te luisteren. Mensen die echt van je houden, vertellen je niet zomaar iets.

Hoelang duurt verliefdheid?

Het intense verliefde gevoel, van euforie en vlinders duurt ca. 12-18 maanden. Is je nieuwe liefde onbereikbaar of moeten er veel spannende situaties overwonnen worden, alvorens jullie echt samen kunnen zijn? Dan kan verliefdheid een langere tijd aanhouden.

Eén ding is zeker. Je lichaam kan de geluksstofjes niet eeuwig blijven aanmaken. Anders zou je niet meer kunnen functioneren. Het samenzijn wordt normaal, de realiteit treedt in en de spanning neemt af. Zo ook je verliefdheid!

Je ontdekt dat de realiteit toch anders was dan toen je met je verliefde hoofd in de wolken zat. Logisch, want ook jouw nieuwe liefde heeft mooie en minder mooie kanten.

Van verliefd naar houden van

Al tijdens, maar ook na verliefdheid volgt er een hechtingsperiode. Jullie smelten als het ware samen, tot één. Een nieuw hormoon oxytocine is hier verantwoordelijk voor.

Dit is een zeer belangrijke en waardevolle fase. Samensmelten zorgt er voor dat je weet wat de ander nodig heeft (willen zorgen voor de ander) en zorgt dat je meer kan verdragen (minder irritaties) van de ander.

Eenmaal goed gehecht, wordt verliefdheid omgezet naar houden van. Velen omschrijven dit gevoel als ‘dieper’ dan verliefdheid

Verliefdheid is geen voorwaarde voor het aangaan van een relatie. Je kunt namelijk intens veel van iemand houden, zonder dat je ooit verliefd op hem/haar bent geweest. Het compleet samensmelten zorgt voor onvoorwaardelijk houden van. Dat gevoel is dus iets anders en wordt ‘dieper’ ervaren dan verliefdheid.

Waarom word je verliefd?

De wetenschap zegt dat verliefd worden op juist die ene persoon wordt bepaald door: genen, beeldvorming in de jeugd, evolutie, gelijkgestemdheid en toeval.

Spiritueel gezien denk ik dat verliefdheid veel dieper gaat dan even “oh ik vind je leuk” toevalmoment + allemaal stofjes die in je lichaam aangemaakt worden. Want wat mag je van elkaar leren?

Op de vraag waarom iemand verliefd is geworden, hoor je vaak antwoorden als: “Hij/zij maakt me compleet of gelukkig.” “Met hem/haar kan ik lachen, praten, waardoor ik me goed voel.” Waar ben je ontevreden over? Waarom heb je de ander nodig om je goed/compleet te voelen?

“Hij/zij is avontuurlijk, er is spanning” “Ik zag hem/haar en was meteen verliefd” Wat straalde diegene non-verbaal uit? Zelfverzekerdheid, veiligheid? Waar was je op dat moment naar op zoek? Spanning, sensatie, beweging of meer zekerheid? Wees je bewust!

Vanuit spiritueel perspectief, betekent verliefdheid niets anders dan compenseren van iets, wat je zelf niet voelt of bezit!

De ander vult jouw leegtes op (dit kan zowel op materieel als op persoonlijk vlak). Leegtes kunnen bijvoorbeeld ontstaan door angst, verlies, onverwerkte emoties, of negatieve gebeurtenissen uit het verleden, maar ook door status en macht.

Het gaat in deze verliefdheidsfase van de relatie niet over onvoorwaardelijk houden van, maar om iets waar je ego om vraagt.

Huh, maar is verliefdheid dan slecht?

Nee, spiritualiteit gaat niet over goed of slecht. Verliefdheid is een normaal gevoel, dat hoort bij een mooie fase van ons leven. Kennelijk hebben we het nodig om er van te leren. Het is daarom ‘goed’ dat het gebeurt. Het is aan jou, wat jij met verliefdheid doet en wat je er van wilt leren. Als je bewust verliefd bent, kun je al heel jong veel leren.

Voor meer info over ego en zuiver liefde verwijs ik je naar: Herken je ego voor ontwikkeling en groei.

De lering van verliefdheid

Begin 20 mocht ook ik de wijze les van verliefdheid leren. Deze verkregen wijsheid vormde letterlijk de basis van ons huwelijk. Ik ben de personen die mijn ziel aanspraken en me een paar keer flink op de vingers tikten, nog elke dag dankbaar. Ik hou van jullie ;).

Ook ben ik mezelf dankbaar. Ik durfde te kijken en werd bewust. Ik snapte meer dan ooit dat vele dingen binnen mezelf lagen. Graag deel ik de verkregen wijsheid, die mijn ogen openende met jullie.

De wijze les van mijn spirituele leraar

Wanneer je verliefd wordt, zou je jezelf de vraag kunnen stellen wat die ander jou biedt, waardoor jij je zo goed, gelukkig en compleet voelt. Hoezo heb je eigenschappen van een ander nodig om je gelukkig te voelen?

Zolang je geluk, veiligheid en zekerheid zoekt bij een ander, kan je geen onvoorwaardelijke liefde geven en ontvangen. Immers je bent niet compleet en hebt de ander nodig. Je bent niet gelijkwaardig aan de ander. Je neemt meer dan je geeft. Dit put een relatie uit.

Om compleetheid en geluk te ervaren, zou je naar oplossingen moeten zoeken binnen jezelf. Welke leegtes mogen omarmt worden in liefde, wat mag je behouden en wat mag je loslaten om van jezelf te kunnen houden?

Alleen door van jezelf te houden, kun je onvoorwaardelijk houden van iemand anders. Er is dan sprake van gelijkwaardigheid tussen jou en de ander. Een goede balans tussen geven en nemen.

Geeft de ander je veiligheid? Leer te vertrouwen op jezelf. Geeft de ander je het gevoel dat je bijzonder bent? Leer jezelf accepteren zoals je bent. Kun je niet zonder de liefde en aandacht van een ander? Leer jezelf oprechte liefde en aandacht te geven. Voel je je door de ander minder eenzaam? Stop met vluchten voor jezelf. Kortom, leer te houden van jezelf. Pas dan kun je onvoorwaardelijke liefde geven!

Anderzijds. Word je altijd verliefd op de verkeerde types? Mensen die juist met je botsen? Waarom gebeurt dit. Spiegelt diegene een eigenschap of leegte van jouzelf, waar je niet bewust van bent? Wat mag je leren?

Wanneer je je eigen leegtes niet (h)erkend

Wanneer je niet durft te kijken naar jezelf, je niet ontwikkelt op jouw pad of niet van jezelf houdt, zal wanneer de verliefdheid overgaat, de leegte in jouzelf opnieuw voelbaar zijn.

Na een tijdje ontstaan er irritaties, innerlijke onvrede, onrust en word je zoekende. De leegte staat tussen jullie in, waardoor volledig hechten en samensmelten niet lukt. Er ontstaan gaten in jullie samenzijn. Verliefdheid kan niet omgezet worden naar onvoorwaardelijk houden van.

De relatie loopt op een gegeven moment niet lekker of mislukt. Anderzijds blijft er ruimte voor iemand in je leven die jouw leegte opnieuw aanspreekt. Op een kwetsbaar moment, kun je hierdoor (keer op keer) verliefd worden, op een ander! Sommigen vallen hierdoor (telkens) van de ene relatie in de andere.

Durf en blijf kijken naar jezelf!

Niets is zo veranderlijker dan een mensenleven. Wees je bewust dat er na verlies, verdriet, teleurstellingen, conflicten, persoonlijke veranderingen, omgeving of werk, nieuwe leegtes in jou kunnen ontstaan. Leren doen we namelijk een heel leven lang!

Verliefd, verloofd of getrouwd, zorg dat eigen leegtes geen gaten vormen in jullie samensmelting, zodat er geen ruimte ontstaat voor iets of iemand die tussen jullie liefde in kan komen te staan.

Blijf daarom trouw aan jezelf en durf altijd naar jezelf te kijken. Blijf praten, persoonlijk ontwikkelen, bekijk situaties door de kaders van de liefde en hou van jezelf. Alleen dan kun je en blijf je onvoorwaardelijk houden van de ander.

De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.

 — 1 Korintiërs 13:4-7

Door allebei te werken aan je eigen thema’s, ja allebei, zal je de liefde ook in moeilijke tijden altijd terug vinden.

Immers wanneer er eenmaal onvoorwaardelijke liefde is, blijft deze liefde bestaan. Blijf daarin geloven. De liefde is sterk, onoverwinnelijk en verdwijnt daarom nooit, tenzij je de liefde (in jezelf en/of de ander) niet (meer) kunt of wilt zien.

Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde!

— 1 Korintiërs 13:13

Veel liefde en licht op jullie spirituele pad toegewenst!

Lieve groet,

Anouchka Vlijm
Spiritueel coach

Bronnen:

http://www.psychologisch.nu/marcelino/partnerkeus-waarom-word-je-verliefd-op-de-een-en-niet-op-de-ander
http://bijbel.eo.nl/bijbel/1-korintiers/13

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.