Kruidentuin

In 2014 zijn we begonnen met het aanleggen van een vlinder/kruidentuin. De tuin heeft zijn tijd nodig om zich te ontwikkelen zoals bedoeld en krijgt stapje voor stapje steeds meer vorm.

In de tuin bevinden zich voornamelijk planten en bloemen die je kunt eten, veel nectar bevatten en een geneeskrachtige werking hebben. Je kunt hierbij denken aan o.a. goudsbloem, citroenmelisse, ijzerhard en nog vele anderen.

Er valt veel te beleven en te leren in de kruidentuin. NatuurlijkLiefde organiseert daarom leuke activiteiten voor kinderen.

Ecosysteem, natuur, onderhoud en vlinders

De aanleg van de tuin is bedoeld om de natuur een handje te helpen. Zoals je misschien weet, neemt de bijenstand af en hebben vlinders het moeilijk. Mijn passie voor vlinders en bijen hebben er toe geleid om actiever en bewuster om te gaan met de natuur.

Vlinders en bijen zijn nuttige beestjes. Ze zijn nodig voor kruisbestuiving, zodat gewassen een goede oogst opleveren. Spiritueel gezien zijn bijen ook heel nuttig.

Daarom wordt elk jaar rond de tuin bloemrijk gras gezaaid om vlinders en bijen te lokken. Daarnaast wordt onkruid zo veel mogelijk met de hand geplukt en heeft de kruidentuin een plekje waar grassen en ‘onkruid’ dat is komen aanwaaien, wild mag groeien.

Onkruid

‘Onkruid’ in borders die dienen als waardplanten voor vlinders (bijv. brandnetels), worden niet verwijderd. Onkruid dat dicht bij een plant staat, worden in sommige gevallen ook niet verwijderd. Planten communiceren (o.a. ondergronds) met elkaar. Dit betekent dat onkruid soms nuttig kan zijn voor de groei van andere planten in de border. Wanneer het onkruid woekert of de plant parasiteert, wordt het verwijderd.

Elke maand bloeit er iets in de kruidentuin, zodat er elke maand voedsel is voor bijen en vlinders. De tuin bestaat voornamelijk uit kruiden en nectar houdende bloemen/ planten.

Zaaien, planten en oogsten

Daarnaast wordt er in zaaiborders gezaaid, geplant en geoogst volgens de maankalender. Het onderhouden van de tuin is gebaseerd op gevoel en door goed te kijken wat planten nodig hebben (communiceren).

De bedoeling van de kruidentuin is niet het creëren van een strakke of geordende tuin. Het is een tuin die energetisch en natuurlijk voor mens en dier in balans is…

Wil je ook graag een bijen/ vlindervriendelijke tuin? Ga dan naar www.vlinderstichting.nl. Leer alles over vlinders en bekijk wat jouw tuin nodig heeft om het vlindervriendelijk te maken.

Impressie (aanleg) vlinder / kruidentuin

Deze diashow vereist JavaScript.

One thought on “Vlinder/kruidentuin”

  1. Wat leuk om jouw blog te ontdekken. We zijn beiden logopedist, gek op de natuur, spiritualiteit, zingeving en leven in de tuin. Ik vertel je graag dat ik inmiddels niet meer werk als logopediste en me volledig bezighoud met tuin- en beplantingsontwerpen. Verder heb ik een boek gepubliceerd “Harmonie in jouw tuin met Feng Shui”. Ook schrijf ik Tuincoach Blog en ik ben heel benieuwd of mijn kijk op leven in de tuin jou aanspreekt.
    Zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.