Kernwoorden betekenis van de vos

  • Onopvallend/ onzichtbaar/ camouflage
  • Beschermer van het gezin
  • Moederliefde
  • Zachtaardig
  • Slim
  • Kennis
  • Sluw/ onbetrouwbaarheid

De vos aan het woord

De vos is een heel sensitief dier, een echte zorgzame moeder en staat bekend als de beschermer van het gezin. De vos duldt liever geen bemoeienis van buitenaf als het om familiekwesties gaat. Wanneer je familieden op reis gaan, kun je de vos vragen om hulp. De vos zal je familie, op hun reis beschermen.

De vos staat hoog in aanzien. Hij is slim en vergaart graag kennis en dat maakt hem een goede adviseur. De vos heeft namelijk vele bontgenoten in het bos, die hem kunnen helpen met verschillende dilemma’s van het leven.

Anderzijds trekt de vos zich graag terug in de natuur om na te denken en tot bezinning of oplossingen te komen. Hij doet dit het liefst alleen, helemaal op zijn eigen manier. Niet verwonderlijk dat hij adviezen en hulp van anderen vaak naast zich neerlegt.

De vos is onopvallend en past zich goed aan, aan zijn omgeving. (Denk maar aan zijn vacht die in de winter wit wordt). Hierdoor wordt hij onzichtbaar en één met zijn omgeving. Hij observeert stilletjes wat mensen doen om vervolgens vol volharding stappen te ondernemen, die hen verder brengen in het leven.

Een vos is een goede leermeester wanneer je geduldig wilt leren observeren. Door te observeren worden situaties meer voorspelbaar, zodat je verschillende situaties en personen beter leert begrijpen en angsten kunt loslaten.

De vos verschijnt vaak aan mensen die met kinderen werken, maar ook aan mensen die een strategisch spel moeten spelen op bijvoorbeeld zakelijk vlak.

Kanttekening bij de vos als krachtdier

Mensen met de vos als krachtdier, worden gewaarschuwd om zijn kracht niet te misbruiken. Het spreekwoord: een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken, is zeker toepasbaar op de vos die niet in balans is. Disbalans kan zich bij de vos uiten in sluwheid.

Wanneer de vos erg jaloers of boos is, zal hij zijn sluwheid kunnen inzetten door een oneerlijk strategisch spel te spelen met personen.

Het lijkt dat de persoon vanuit goede intenties handelt, maar eigenlijk speelt hij een sluw spel, om zichzelf te bevoordelen of om een doel te bereiken. Zonder enig spoor van zichzelf achter te laten, zet hij een ander een hak en/of bereikt hij wat hij wil.

Vaak komen vossenmensen hiermee weg, omdat ze zichzelf van te voren goed indekken en de juiste mensen op de juiste posities neerzetten (als een soort van schaakspel met verschillende dekmantels), alvorens ze toeslaan om hun doel te bereiken.

Inzichten en adviezen van de vos

Werk je met kinderen? De vos zal je helpen ze te beschermen en leert hij je op een onopvallende manier kinderen iets nieuws te leren of het gedrag van hen te veranderen.

Waarschuwing

Een vos op je pad in het dagelijks leven of droom kan ondanks de mooie eigenschappen van een vos, je ook waarschuwen voor sluwheid/onbetrouwbaarheid van een persoon in je leven! Hij vertelt je alert te zijn en je gevoel te volgen, als het gaat om personen.

Omgaan met de sluwheid van een vos

Heb je te maken met de sluwheid van een vos? Gebruik dan zelf de vossentactiek (observeer, wees geduldig en onopvallend) en spiegel het gedrag of wees een stap voor. Niet gemeen of om de ander te kwetsen, maar vanuit liefde en bescherming voor jezelf.

Dit is vaak al genoeg. Ze voelen dit gelijk en zullen soms onopgemerkt of opeens met je in het reine willen komen. Ze zullen je vervolgens gaan ontwijken. Ze houden er namelijk niet van om voor anderen, in verkeerd daglicht te komen te staan.

Loslaten van negatieve emoties en situaties

Heb je gevoelens van jaloezie of boosheid jegens een persoon of situatie. Voel/ beoordeel eerlijk of je (ondanks deze emoties), vanuit de juiste intentie handelt. Probeer datgeen wat je niet lekker zit, los te laten, ook als iemand niet zuiver heeft gehandeld.

Laat het verleden achter je en bewandel het pad in vertrouwen, zoals voor jou is voorbestemd. Je hebt de sluwheid van de vos niet nodig om je gevoelens te veranderen of situaties naar je hand te zetten. Spiritualiteit begint bij jezelf, alleen jij kan vanuit liefde je eigen gevoel en situatie veranderen.

Luisteren en hulp van anderen

Misschien is het eens goed om naar adviezen te luisteren van je directe/ liefdevolle omgeving en deze eens als overweging mee te nemen. Accepteer mensen die je liefdevol willen helpen. Je hoeft echt niet alles alleen te doen. Mensen die echt van je houden, hebben het beste met je voor! Vertrouw er op.

Veel liefde en licht toegewenst bij het bewandelen van je pad!

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

One thought on “Vos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.