Maan

Kernbegrippen (volle) Maan:

  • Vrouwelijkheid
  • Cyclus lichaam of leven
  • Wedergeboorte
  • Mysterieus of verborgen aspecten

De betekenis van de Maan

De Maan staat symbool voor vrouwelijkheid. In sommige gevallen wordt hierdoor de Maan ook symbool gebruikt voor ondergeschiktheid, omdat de Zon (het mannelijke symbool de Maan belicht). Daarnaast loopt de maancyclus gelijk aan een gemiddelde vrouwelijke menstruatie cyclus. Het moederbeeld worden in diverse culturen gekoppeld aan de Maan.

De Maan geeft een cyclus weer. Dit kan de cyclus van het leven zijn. Bij Vollemaan kan een cyclus worden afgesloten en ontstaat er ruimte voor nieuwe energie of wedergeboorte. De cyclus kan betrekking hebben op alle facetten van het leven, zoals lichaam, emotionele aspecten, werk, wensen enz.

De Maan spiegelt eveneens de donkere of verborgen aspecten van ons karakter. Dit omdat de Maan aan de achterkant altijd donker is. Wanneer we dit spiegelen naar onszelf kan dit betekenen dat we altijd onze mooiste kant laten zien en onze verborgen en mysterieuze kant ontkennen of niet accepteren.

Kinderen die geboren zijn op Volle Maan, zijn kinderen die het moeilijk vinden de cyclussen van het aardse leven te doorlopen. Ze zijn vaak extra gevoelig.

Verder heeft elke Maan zijn eigen energie en betekenis. Dit heeft te maken met de stand van de rest van de planeten en de plek in het seizoen of cyclus van de aarde. Er zijn in totaal 13 Manen in een jaar.

Nieuwe maan: geluk, kracht en succes. Een nieuwe periode breekt aan.

Maansverduistering: Letten op je gezondheid, waarschuwing, onbalans in vrouwelijke en mannelijke energie, waarin de vrouwelijke energie overschaduwd wordt.

Maan, natuur en astrologie

In de natuur wordt de Maan gekoppeld aan de Vos, de Wolf en het Konijn. Het sterrenbeeld Kreeft hoort bij de Maan evenals de Totem Specht. Omdat de Maan invloed uitoefent op water heeft de Vollemaan ook invloed op ons. Wij bestaan voor een groot deel uit Water. Tijdens Volle Maan kun je mogelijk moeilijker in slaap komen of onrustig slapen.

Benieuwd in welk Sterrenbeeld jouw Maan staat en wat dit betekent? Klik dan hier

Tuinieren in samenwerking met de Maan

  • Dalende Maan; dit is een goede periode om te snoeien, te bemesten en te planten. 
  • Stijgende Maan; dit is een goede periode om je gazon en bloemenborders te verzorgen en onkruid te wieden.
  • Wassende Maan; de periode tussen nieuwe Maan en Volle Maan, is een goede periode om blad-, bol-, bloem-, vrucht- en zaadgewassen te zaaien. 
  • Afnemende Maan; de periode tussen Volle- en nieuwe Maan, is een goede periode om  wortel- en knolgewassen te zaaien.
  • Nieuwe maan; beter niet zaaien. 
  • Volle Maan; beter niet zaaien.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren, dieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.