egel1Afgelopen avond kwam mijn man tijdens het uitlaten van onze hond, een egel tegen. Toen ik aankwam met mij fototoestel, was het natuurlijk al te laat. De egel was hem gevlogen, voordat ik hem kon vastleggen. Totdat…ik iets in onze tuin zag wegschieten tussen de plantjes. Het liep heel snel. Ja hoor, daar was hij gelukkig nog en onder een struik liet hij zich dan toch fotograferen.

Leefgebied
De egel is algemeen te vinden in Nederland. Ze leven het liefst in rommelige tuinen/ gebieden vol blad. Onder het blad zoekt de egel naar insecten. Maar ook kikkers, kleine hagedissen en jonge vogeltjes staan op het menu. De egel heeft een grijsbruine vacht met aan de oppervlakte stekels. Wanneer er gevaar dreigt, rolt hij zich op tot een bol, waardoor de stekels uitstaan. Je zal denken dat de vos of de roofvogel zijn grootste vijand is, maar de egels sterven meer door de winter of tijdens het oversteken van een weg. Ze leven alleen, als je meerdere egels bij elkaar ziet, zijn dit meestal een moeder met een aantal jongen.

Winterslaap
In de winter neemt de egel een winterslaap. Tijdens de winterslaap, daalt zijn temperatuur van 36 graden naar 10 graden en zijn hartslag van 190 naar 20 slagen per minuut. Voor de winterslaap heeft de egel een hol gemaakt in de grond en een bezit zijn vetklier voldoende vet om in de winter te overleven. De egel slaapt van oktober tot maart-april. Wanneer hij wakker wordt, is hij erg mager en moet hij genoeg voedsel vinden. Wanneer dit niet direct lukt zal hij sterven.  Geef de egel geen melk, daarin zit lactose, waarvan hij diaree krijgt. Wanneer je een egel wilt helpen om aan te sterken is een schoteltje katten -of hondenbrokjes neerzetten beter. De egel is in Nederland een beschermd dier.

Egel op je (levens)pad?

Doorkruist de egel jouw (levens)pad? Misschien heeft deze je iets te vertellen:

De egel symboliseert zelfbescherming. Als een egel zich bedreigd voelt, rolt hij in een bolletje en zet hij zijn stekels uit als verdedigingsmechanisme. Misschien voel je je in het leven bedreigd, aangevallen, onveilig en heb je angst? Misschien is het eens goed om te kijken waar die angst vandaan komt en probeer je open te stellen. Zoek in vertrouwen een oplossing voor deze angsten. Communiceer, stel je open en maak je eigen keuze, zonder je te verschuilen achter je stekels.Vertrouw op wat je doet en laat los, waar je geen controle over hebt.

Zoal hierboven al is beschreven. De egel is een groot slachtoffer in het verkeer. Hij is zo vol vertrouwen en schuilt zich zo achter zijn verdedigingsmechanisme, dat hij maar roekeloos een weg oversteekt met alle gevolgen van dien. Vraag daarom jezelf af of je iets doet uit diep innerlijk vertrouwen of dat het voortkomt uit roekeloos gedrag. Word je opgejaagd door stress of word je onder druk gezet om een keuze te maken. Ga dan niet roekeloos te werk maar kijk eerst diep in je ziel, welk antwoord de beste oplossing is. Laat je niet opjagen, ga niet roekeloos te werk, want dat kan fataal aflopen.

Overige betekenissen:

– Neem op tijd een rustperiode, de egel zoekt naar voedsel, maar wanneer hij voldaan is, last hij een rustpauze in. Hij blijft niet zoeken.
– De egel bezit een groot talent in het ontdekken van nieuwe situaties voor eigen groei, vol vertrouwen begint hij aan een nieuwe stap. De egel vertelt je: ‘ blijf niet te veel in het verleden hangen ga verder en zie de toekomst met vertrouwen te gemoed. Blijf niet hangen in kleine details, maar ga verder en zie het grotere. De egel is een echter helper en zal je de volgende sleutel geven om weer verder te komen, vertrouw maar.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren, dieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.