Deze keer iets over natuur en spiritualiteit. Waarom je spiritualiteit in mijn visie niet los kunt koppelen van de natuur. Onderzoek en behoud het goede…

De natuur als raadgever

Natuur en spiritualiteit gaan hand in hand samen. Vele heiligen kwamen in de natuur tot bezinning of vonden er antwoorden.

Zo kwam Boeddha tot verlichting onder een Bodhiboom en sprak daar met de dieren. In de bijbel wordt beschreven hoe Jezus zich 40 dagen terugtrok in de woestijn.

Vraag het vee hiernaar, het zal je onderrichten, vraag de vogels in de lucht, ze zullen het verkondigen. Of spreek tot de aarde, ze zal je onderrichten, het wordt je verteld door de vissen van de zee...

-JOB 12:7-8

De cyclus van het leven

De natuur leert ons dat het leven een cyclus is. Wij mensen hebben bedacht dat het leven, lineaire tijd is, met een duidelijk begin en eind. Maar bedenk eens voor jezelf. Leven we in een leven met een duidelijk begin of eind? Of leven we in cyclussen, waarbij persoonlijke groei in relatie tot de cyclus van de aarde centraal staat.

Bedenk eens hoe het leven is georganiseerd in de natuur? De aarde draait in een cirkel rondom de zon, de aarde draait in een cirkel om zijn eigen as. De seizoenen zijn cyclussen die elk jaar terug komen.

Binnen een cyclus van een ecosysteem bevinden zich weer andere cyclussen van kleinere systemen, maar misschien symboliseert onderstaand voorbeeld nog wel meer wat we bedoelen met een cyclus, schakels en samenwerkingen.

Wanneer de boom sterft, verteert hij en zakt de boom in de grond. De boom wordt  teruggegeven aan de aarde. Toekomstig zal een nieuw zaadje zich ontkiemen in deze aarde. Aarde met energie, mineralen en stoffen van een boom uit het verleden.

Het jonge plantje gebruikt deze aarde als voeding, om uit te groeien tot een nieuwe krachtige boom. Hij wordt groot sterk en stevig met voeding en energie van zijn voorganger. De cyclus is rond, maar waar is er een duidelijk begin en eind? Immers de stoffen van de vorige boom vormen de bouwstenen voor een nieuwe boom.

De kracht van de natuurelementen die samenwerken

De natuur is verbonden met alles om ons heen. Bomen en planten geven voeding aan mens en dier. De wind (element lucht) verspreidt zaden.

O.a. bijen helpen bij bestuiving, vorming van vruchten,  gebruikt als voedsel voor mens en dier. De wortelen van bomen en planten nemen deel aan het ondergrondse leven (element aarde). Ze zuigen zich vol met water, gevallen uit de hemel om te kunnen groeien.

De bladeren gebruiken licht en warmte van de zon (element vuur) om te kunnen groeien. De bloemen zorgen voor stuifmeel (tevens voeding voor de bij) en nemen de kosmische energie van de maan, sterren en planeten op (element ether).

Bomen hebben bijv. het wonderlijke vermogen om koolstofdioxide (CO2) om te zetten in zuurstof (O2). Ze geven ons letterlijk lucht om te ademen. Niet voor niets dat het tropisch regenwoud, de longen van de aarde wordt genoemd.

De natuur geeft belangrijke basisbehoeften aan ons. Het geeft ons water, lucht, vuur, aarde en ether. Verantwoordelijk voor warmte, voeding en bescherming, op alle vlakken van ons zijn. Zonder deze elementen is leven niet mogelijk.

Al deze cyclussen, schakels en samenwerkingen zijn een onderdeel van de cyclus van moeder aarde. Tijd hebben wij mensen bedacht en een betekenis gegeven, omdat het handig is te denken in een begin en eind.

Wij mensen zijn net als al het ander leven, een schakel binnen de cyclus van de aarde. Laten we daarom goed blijven samenwerken met de natuur, zodat onze schakel binnen deze cyclus in tact blijft. Door een optimale samenwerking tussen mens en natuur, zodat de aarde ons in basisbehoeften kan blijven voorzien.

De natuur laat ons zien dat het leven een cyclus is en in verbinding staat met alles om ons heen. Een goede samenwerking tussen de verschillende aspecten en elementen van de natuur zorgen voor de basisbehoeften van leven.

Natuur en spiritualiteit

Ooit was alles één. Al het leven en dus ook alle elementen, komen voort uit één en dezelfde bron. De mens is ook ontstaan uit deze bron. Sommigen noemen het god, anderen noemen het zuiverliefde of licht. Alles wat leeft heeft dus deze zuiverliefde, licht of goddelijkheid in zich.

Tekst-siteEchter, de mens is op één manier anders dan andere organismen. Wij mensen kregen een ziel met de hoogste vorm van vrijheid, een eigen wil. Met deze wil kunnen we kiezen al het mooie lief te hebben, onze cyclussen voort te zetten naar groei en verlichting of om ons af te sluiten van het licht en te blijven hangen in één en dezelfde cyclus.

Kiezen we voor een leven afgesneden van de natuur? Dan sluiten we automatisch een stukje van onszelf buiten. Immers alles is één. Vandaar dat natuur en spiritualiteit eigenlijk niet zonder elkaar kunnen.

Door verbinding meer bewustwording

Je verbinden met de natuur is oog hebben voor de natuur. Luister er naar. Wat doet de wind, een dier, een plant? Wat voel je als je er naar kijkt? Kijk naar het wonder, het goddelijke of de liefde, die in elk organisme is verstopt. Hoe ziet je tuin er uit? en wat zegt dit alles over jou?

Gek he? Ik ben benieuwd of je anders naar je leven zult kijken nu je de kleine schoonheden van de natuur hebt ontdekt of meer bewust bent hoeveel liefde moeder aarde ons eigenlijk geeft.

Voor mij is de natuur een ruimte om tot bezinning te komen en te kunnen luisteren naar mijn innerlijke stem en hart. Door de natuur te bewonderen geeft het me automatisch de wil om beter voor de natuur te zorgen. Daarnaast krijg ik er positieve energie van en het aardt me tegelijkertijd :).

De vertaling van de natuuraspecten naar het dagelijks leven

Om je een handje te helpen, met het luisteren en bewonderen van de natuur, heb ik een aantal aspecten vanuit de natuur vertaald naar een (spirituele) betekenis.

Ben je benieuwd wat een plant of dier jou te vertellen heeft? Ga dan naar: De natuur spreekt… Klik op een foto en bekijk welke betekenis voor jou van toepassing is.

vlinders

 

NB. de lijst wordt regelmatig bijgewerkt en nieuwe beschrijvingen van planten, dieren, symbolen, stenen en elementen worden regelmatig toegevoegd of aangevuld.
De foto’s zijn veelal door mijzelf gemaakt, daar berust copyright op. Mocht je een foto graag willen gebruiken, dat vind ik meestal geen probleem, maar vraag eerst om toestemming. 

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren, dieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

2 thoughts on “De wijze lessen van de natuur”

  1. Hoi Anouchka,

    Mooie site met mooie inhoud om lekker in rond te dwalen. In de natuur voel ik me thuis. In de natuur ben ik nooit alleen, daar kan ik gewoon zijn. Binnenkort verhuis ik met gezin naar het buitenland. Het is me nog niet gelukt om in de stad mezelf te kunnen blijven. Heb jij daar ooit last van gehad?
    Hartelijke groet,
    Jessica

    1. Beste Jessica, dank je wel voor je leuke reactie! Ja ik kon ook moeilijk aarden in de stad, daarom wonen we in een rustige bosrijke omgeving. Dus zeker herkenbaar! Veel plezier en liefde samen met je gezin in het buitenland toegewenst! Warme groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.