Eekhoorn

Kernbegrippen betekenis eekhoorn

  • verzamelaar
  • toekomstgericht
  • aanpassingsvermogen
  • actief en snel
  • doorzettingsvermogen

Uitgebreide informatie en beschrijving

Eigenschappen en leefomgeving

De eekhoorn vind je vooral in grotere bosrijke gebieden, waarbij naaldbomen overheersen. In de omgeving waar ik woon, zie ik regelmatig eekhoorntjes voorbij komen.

Ik zie ze het vaakst vlak na zonsopkomst of vlak voor zonsondergang. Ik vind eekhoorntjes zulke leuke diertjes en om ze een plekje in mijn tuin te geven, heb ik speciale eekhoorn voederhuisjes opgehangen. Zo laten ze zich wat makkelijker fotograferen. Ik heb ontdekt dat ze een sterke voorkeur hebben voor walnoten. Waneer ik deze in de bakjes stop, zijn ze dezelfde dag al opgegeten. Naast noten, voeden eekhoorns zich ook met paddestoelen en stukjes boomschors, maar soms ook met dierlijke voeding als eieren, insecten, maar soms ook jonge vogeltjes!

Op de foto kun je goed zien dat de eekhoorn scherpe klauwen heeft. Deze gebruikt hij om in de bomen te klauteren. De staart gebruikt hij om te sturen. Ze zien er schattig uit met hun pluimen op de oren en die mooie pluimstaart. De meeste eekhoorns zijn roodbruin van kleur. In de winter en bij ouderdom, zijn ze meer naar de grijzige kant. De eekhoorn houdt geen winterslaap. Ze leggen voor de winter een voorraad aan en als het te koud is blijven ze lekker in hun nest.

Eekhoorn op je pad?

Kruist de eekhoorn jouw (levens)pad? Misschien heeft deze een boodschap voor je.  Het meest opvallende aan de eekhoorn is, is dat hij een verzamelaar is. Hij legt voorraden aan om in de toekomst te kunnen (over)leven. De eekhoorn kan dus aangeven dat je je moet voorbereiden op de toekomst. De eekhoorn neemt tijd voor het verzamelen van zijn voorraad. Neem jij de tijd om jezelf voor te bereiden op veranderingen?

Het kan ook betekenen dat je te veel hebt verzameld, bijvoorbeeld angsten, stress en dit met je meeneemt. Misschien moet je wat weg gooien van je verzameling en dingen loslaten?

De eekhoorn is behendig en snel en kan zich daarom  goed aanpassen aan verschillende situaties. Misschien komt er een verandering, waarin je je moet aanpassen? Of pas je je te snel aan en cijfer je jezelf weg? De eekhoorn is daarnaast heel actief.  Vind je het moeilijk om stil te zitten? Misschien vertelt de eekhoorn dat je minder actief mag zijn en tijd mag nemen om eens rustig te luisteren. Of zit je in een situatie waarin je juist nog even mag doorzetten? Een eekhoorn is namelijk vastberaden en een doorzetter in het vinden van voedsel. Een bijzonder diertje met mooie boodschappen.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren, dieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.