Frambozenblad

Algemeen gebruik van kruiden

Veel mensen die op een natuurlijke manier leven, gebruiken kruiden ter ondersteuning van hun gezondheid. Veel toegepaste kruiden zijn bijvoorbeeld Salie tegen verkoudheid, goudsbloem bij huidproblemen en rode zonnehoed ter versterking van het immuunsysteem.

Mensen denken soms, ten onrechte, dat het gebruik van kruiden altijd veilig is. Kruiden kunnen samen met medicijnen of verschillende gezondheidsklachten zorgen voor bijwerkingen, waardoor de werking van medicijnen (negatief) worden beïnvloed.

Sint- Janskruid is hier een voorbeeld van (bijv. verminderde werking anti-conceptie , de pil).  Daarnaast zijn een aantal kruiden zeer giftig en worden deze afgeraden om in te nemen. Tevens kunnen kruiden bij bepaalde mensen allergische reacties opwekken.

Bovendien dient men extra voorzichtigheid te zijn met het gebruik/innemen van kruiden tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Mede, omdat er nog weinig bekend is over de invloed van kruiden op de ongeboren vrucht en de baby tijdens de borstvoedingsperiode.

Een kruidengeneeskundige of fytotherapeut kan u verder helpen met het geven van adviezen t.a.v. kruiden.

Overleg met uw huisarts als u graag kruiden wilt gebruiken ter ondersteuning van uw gezondheid!

Frambozenblad wat is het en wat doet het

Heerlijk een framboos! Deze lekkere zoete vrucht kennen we allemaal wel. Minder bekend is dat het blad van de framboos in de kruidengeneeskunde wordt toegepast. Het blad wordt onder andere ingezet bij diarree, misselijkheid, ontstekingen, verkoudheid, weeën en baarmoederbloedingen.

Frambozenbladthee is wereldwijd één van de meest gebruikte kruidentherapien tijdens de zwangerschap. Zo zou de thee weeën versterken en mogelijk bloedingen kunnen verminderen. Het kruid dient dan met regelmaat tijdens de zwangerschap en bevalling genomen te worden.

Inhoudsstoffen frambozenblad

– Looistoffen: zorgen voor samentrekkende werking, antibacterieel, antiviraal en neutraliseren stikstoffen
– Flavonoïden: krachtige antioxidanten, hebben beschermende werking (werking is breed)
– Etherische oliën: smaakmaker of aromastof
– Organische zuren
– Melkzuur

Wetenschappelijk onderzoek frambozenbladthee

Volgens kruidenspecialist James Duke, die informatie verzamelde en wetenschappelijk onderzoek deed naar geneeskrachtige kruiden in opdracht van het Amerikaanse ministerie van landbouw, wordt er in de wetenschap tegenstrijdig gesproken over het gebruik van frambozenblad thee ter bevordering van de bevalling.

Zo stelt hij dat sommige onderzoeken suggereren dat het de baarmoederspier ontspant en stimuleert. Andere onderzoeken geven aan dat de baarmoeder alleen ontspant tijdens de zwangerschap en weer andere onderzoeken geven aan dat de baarmoeder bij het gebruik van frambozenblad ontspant, losstaand van een zwangerschap.

Simson (2001) deed ook onderzoek naar de werking van frambozenblad. Hij vond geen snellere werking van de bevalling in de eerste fase (van eerste drie centimeter tot volledige ontsluiting) bij vrouwen die frambozenblad hadden gebruikt in vergelijking met zwangeren die geen frambozenblad hadden gebruikt.

Wel zag hij een versnelling in de tweede fase van de bevalling (van volledige ontsluiting naar geboorte) bij de zwangeren die frambozenblad hadden gebruikt.

Gebruik en dosering

Ter ondersteuning van de bevalling dient er 6 weken van te voren begonnen te worden met het drinken van frambozenbladthee. Doe ongeveer 1-2 theelepels gedoogd frambozenblad in een theezakje en laat het ca. 5-10 minuten intrekken.

Zorg er voor dat het water niet kokend heet is. Neem 3- max. 6 koppen thee per dag (afhankelijk van grootte). Wil je frambozenblad gebruiken? Overleg altijd eerst even met je verloskundige of arts.

Veiligheidsadvies

Het advies van een veilige dosering is zeer verschillend. Sommige onderzoeken geven, volgens James Duke, aan dat frambozenbladen op geen enkele manier toegediend mogen worden tijdens de zwangerschap.

Of dat het tijdens de bevalling alleen onder toezicht van een arts de bladeren ingenomen mogen worden. Anderen geven aan dat frambozenbladthee in bovenstaande dosering, veilig is om in te nemen.

Waarschuwing bij gebruik:

  1. Bij vrouwen die gespierd zijn, zou de werking van frambozenbladthee te heftig kunnen zijn en dit komt niet ten gunste van de bevalling. Bij gespierde vrouwen is dus voorzichtigheid geboden!
  2. Wanneer er een voorgeschiedenis is van een miskraam frambozenblad niet gebruiken!
  3. Frambozenbladthee kan niet gedronken worden in de eerste 6 maanden van de zwangerschap!
  4. Mensen met een hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn met het gebruik van frambozenbladthee!
  5. Frambozenblad niet gebruiken bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn!

Conclusie en advies

Het is volgens verschillende onderzoeken de moeite waard om frambozenbladthee te gebruiken, omdat het mogelijk kan helpen bij het bevorderen van de een voorspoedige bevalling.

Echter kunnen er verschillende redenen zijn waarom het gebruik van frambozenblad wordt afgeraden. Bijvoorbeeld bij verschillende lichamelijke aandoeningen, medicijngebruik en mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde inhoudsstoffen van planten. Wanneer u frambozenbladthee wilt gebruiken tijdens de zwangerschap en bevalling, bespreek dit dan eerst met uw verloskundige en/of arts!

Bronnen:

Simpson M, Parsons M, Greenwood J, Wade K. Raspberry leaf in pregnancy: its safety and efficacy in labor. J Midwifery Womens Health 2001;46(2):51-9

Parsons M, Simpson M, Ponton T. 1999. Raspberry leaf and its effect on labour: safety and efficacy. Aust Coll Midwives Inc J 1999 Sep; 12(3): 20-5.

Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann, Roland Spiegelberger, (2014), Eetbare wilde planten, Schildpadboeken.

Duke A, James, De Groene Apotheek (2012); complete gids van geneeskrachtige kruiden, Readers Digest.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/55125-frambozenblad-bij-de-bevalling-een-onderzoek.html

http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/framboos.htm

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren, dieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.