Stoffelijke elementen

Het kosmologische principe gaat uit van de elementenleer (die ook te vinden zijn binnen de astrologie), waarbij de elementen water, vuur, aarde en lucht centraal staan (kosmische energie).

Element ether is later nog aan de elementen toegevoegd en betreft het element dat gaat over ruimte / trilling. Deze elementen zijn terug te vinden op aarde en worden als “stoffelijk” aangegeven.

kwaliteiten

Aan de vier klassieke elementen zijn de respectieve kwaliteiten gekoppeld namelijk: heet, droog, nat en koud en deze werken weer samen met de vier lichaamssappen (gele gal , slijm, bloed en zwarte gal).

Humores

Deze lichaamssappen staan weer in verband met de humores (karaktereigenschappen), zo is iemand met overwegend gele gal een cholericus, overwegend slijm een flegmaticus, overwegend zwarte gal een melancholicus en overwegend bloed een sanguinicus. 

Niet stoffelijke elementen

De elementenleer is ook terug te vinden in de astrologie (vandaar het kosmologische principe). Zo zijn energieën van planeten gekoppeld aan sterrenbeelden en deze zijn weer gekoppeld aan elementen en polariteiten (yin en yang). Ook kunnen ze gekoppeld worden aan chakra’s.

Aan planeten zijn weer kosmische wezens of energieën gekoppeld die samenwerken met elementen licht en zuiver / goddelijke liefde (niet stoffelijke elementen). Deze energieën zijn niet stoffelijk en dus ook niet stoffelijk op aarde aanwezig.

Balanseren van het lichaam

De onderlinge kosmologische verhoudingen hebben een wisselwerking op de aarde, mensen, dieren en planten en wanneer deze verhoudingen uit balans zijn, heeft dit invloed op je gezondheid, je gemoedstoestand enz. en kan ziekte ontstaan.

Je kunt je lichaam in balans krijgen door de juiste elementen toe te voegen en de daarbij horende voeding, kruiden en edelstenen toe te passen. Bijv. een vurige aandoening (ontsteking) kun je dan verhelpen met een element water kruid.

Of je gebuikt een kruid van het element waar er op dat moment te weinig van is om de balans te herstellen. Daarbij zullen de daarbijbehorende kosmische energieën vanuit liefde en licht je helpen.

Om het geheel wat duidelijk te maken, volgt hieronder een tabel. Ik heb de onderlinge planeten niet toegevoegd, omdat zij heersen over meerdere sterrenbeelden en nog mannelijk nog vrouwelijk zijn.

Volgens de klassieke elementenleer


ElementAardeWaterLuchtVuurEther
KwaliteitDroog/ koudKoud/ natNat/ warmWarm/ droogRuimte
TemperamentMelancholischFlegmatischSanguinischCholerischalle
HumorZwarte galSlijmBloedGele galalle
Seizoenherfstwinterlentezomeralle
SterrenbeeldenStier, Maagd, SteenbokKreeft, Vissen, SchorpioenTweelingen, Weegschaal, WatermanRam, Leeuw, Boogschutteralle

Volgens mijn inziens spirituele kosmologische leer

ElementenAardeWaterVuurLuchtEtherLichtZuiverLiefde
ChakraAarde chakraHeiligbeen chakraZonnevlecht chakraHart chakraKeel chakra3de oog chakraKruin chakra
PlanetenPluto,
Mercurius
Mars, Zon Zon, JupiterVenus, UranusNeptunusMaanSaturnus / pluto
Kleurgroen/rood/ bruinrood/ oranjeoranje / geelgeel/ groen/ rozelicht blauwindigoblauwviolet
EngelAriel,
Raphael
Camuel / MichaelMichael/ SachielUriel / HanielPhuelGabrielCassiel
Natuur en geneeskundeLoslaten angst, boosheidVisie, wil, positiviteit, moed, ego, voorspoedaardse liefde, kosmische liefde, creativiteit, veranderinggevoeligheid, zuiveren van het hart emoties, zuiver sprekeninnerlijk weten en innerlijke stem, verleden, reflectietijd, aflossen karma, transformatie, vrede en rust