Kruidengeneeskunde is het medicinaal toepassen van kruiden. Er worden alleen plantaardige producten gebruikt en gaat uit van het contrariapricipe.

Dit betekent dat de klacht wordt behandeld met een middel die tegengesteld is aan de klacht. Dit is anders dan bij de homeopathie. Deze gaat uit van het gelijkheidsprincipe. Een klacht wordt dus behandeld met een middel die gelijk is aan de klacht.

Voornamelijk de inhoudsstoffen van planten hebben een invloed op ons lichaam.  Zo werken looistoffen samentrekkend voor de huid en slijmstoffen bij zwellingen van de slijmvliezen. Ook vitaminen en mineralen zijn inhoudstoffen.

Voorzichtigheid geboden

Het gebruik van kruiden is niet, zoals veel mensen denken, ongevaarlijk en zonder risico’s. Zo wordt er voorzichtigheid geboden of het gebruik van een aantal kruiden afgeraden onder bepaalde omstandigheden.

  • Gebruik (bepaalde) medicatie. Dit komt, omdat de inhoudsstoffen van een plant een interactie kunnen hebben met het medicijn, waardoor de werking van het medicijn wordt verminderd of juist wordt versterkt. Wilt u toch kruiden gebruiken naast medicatie, dan kunt u dit het beste overleggen met uw huisarts.
  • Tijdens zwangerschap en borstvoeding. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van kruiden tijdens zwangerschap en borstvoeding.
  • Bij kinderen, veelal, omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het gebruik van kruiden bij kinderen.
  • Het gebruik van kruiden voor een langere tijd. Sommige kruiden kunnen schadelijk zijn wanneer deze langer worden gebruikt.
  • Allergieën, wanneer men allergisch is voor bepaalde inhoudsstoffen, kunnen dus ook plantaardige producten zorgen voor allergische reacties.

Uiteraard zijn er ook een heleboel kruiden die wel veilig te gebruiken zijn. Een kruidengeneeskundige of fytotherapeut, heeft geleerd om kruiden veilig toe te passen en kan beoordelen welke kruiden het best bij je passen.

Werkwijze NatuurlijkLiefde

In eerste plaats maak ik gebruik van wetenschappelijk onderzoek. Naar een aantal kruiden is wetenschappelijk onderzoek gedaan en is bewezen dat ze effect hebben op onze gezondheid (zoals kamille en goudsbloem) en niet schadelijk voor ons zijn.

Echter zijn er ook een heleboel kruiden nog niet onderzocht, terwijl in onze geschiedenis het gebruik van kruiden veelvuldig werd toegepast. Daarnaast wordt er pas vrij recent onderzoek gedaan naar de effecten van kruiden op onze gezondheid en is kruidengeneeskunde daarom momenteel niet geheel wetenschappelijk te onderbouwen.

Daarom maak ik naast de wetenschap gebruik van de holistische benadering. Een holistische benadering gaat over de balans tussen lichaam, geest en ziel. Deze worden gezien als één geheel. Door te kijken naar het karakter, gekoppeld aan de natuurelementen, gemoedstoestand, klachten en symptomen fysiek, maar ook spiritueel, wordt beoordeeld welk kruid het best bij je past. 

Gezien bovenstaande wordt er altijd eerst een screening en uitgebreide anamnese gedaan. Daarna wordt er onderzocht en beoordeeld welke kruiden voor jou van toepassing zijn. Bij twijfel en advies van het te gebruiken kruid zal altijd het advies zijn om dit terug te koppelen aan je huisarts.

Disclaimer: Kruiden zijn geen vervanging voor medicijnen, maar een aanvulling op het bevorderen van de gezondheid, bij gezondheidsklachten raadpleeg je huisarts.