kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde is het medicinaal toepassen van kruiden. Er worden alleen plantaardige producten gebruikt en gaat uit van het contrariapricipe.

Dit betekent dat de klacht wordt behandeld met een middel die tegengesteld is aan de klacht. Dit is anders dan bij de homeopathie. Deze gaat uit van het gelijkheidsprincipe. Een klacht wordt dus behandeld met een middel die gelijk is aan de klacht.

Voornamelijk de inhoudsstoffen van planten hebben een invloed op ons lichaam.  Zo werken looistoffen samentrekkend voor de huid en slijmstoffen bij zwellingen van de slijmvliezen. Ook vitaminen en mineralen zijn inhoudstoffen.

Voorzichtigheid geboden

Het gebruik van kruiden is niet, zoals veel mensen denken, ongevaarlijk en zonder risico’s. Zo wordt er voorzichtigheid geboden of het gebruik van een aantal kruiden afgeraden onder bepaalde omstandigheden.

  • Gebruik (bepaalde) medicatie. Dit komt, omdat de inhoudsstoffen van een plant een interactie kunnen hebben met het medicijn, waardoor de werking van het medicijn wordt verminderd of juist wordt versterkt. Wilt u toch kruiden gebruiken naast medicatie, dan kunt u dit het beste overleggen met uw huisarts.
  • Tijdens zwangerschap en borstvoeding. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van kruiden tijdens zwangerschap en borstvoeding.
  • Bij kinderen, veelal, omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het gebruik van kruiden bij kinderen.
  • Het gebruik van kruiden voor een langere tijd. Sommige kruiden kunnen schadelijk zijn wanneer deze langer worden gebruikt.
  • Allergieën, wanneer men allergisch is voor bepaalde inhoudsstoffen, kunnen dus ook plantaardige producten zorgen voor allergische reacties.

Kruiden zijn geen vervanging voor medicijnen, maar een aanvulling op het bevorderen van uw gezondheid, bij gezondheidsklachten raadpleeg uw huisarts. 

Uiteraard zijn er ook een heleboel kruiden die wel veilig te gebruiken zijn. Een kruidengeneeskundige of fytotherapeut, heeft geleerd om kruiden veilig toe te passen en kan beoordelen welke kruiden het best bij je passen.

Aromatherapie

In planten zitten ook etherische oliën. Door middel van destillatie worden deze oliën gewonnen. Sommige van deze olie worden gebruik in cosmetica of crèmes.

Anderen worden ingezet bij massages of in defusers voor het verspreiden van een (ontspannen) geur. Meestal worden deze oliën verdund toegepast.

Aromatherapie is een goed middel om in te zetten bij stress klachten en pijnklachten. Echter wees er van bewust dat niet alle oliën geschikt zijn om in te nemen of om op de huid toe te passen. Sommige oliën zijn giftig of fototoxisch (samen met zonlicht op de huid kan je huid verbranden).

Werkwijze NatuurlijkLiefde

Het gebruik van planten, geuren en voeding horen bij element aarde. Door te kijken naar jouw karakter, gekoppeld aan de natuurelementen, gemoedstoestand, klachten en symptomen fysiek, maar ook spiritueel, wordt beoordeeld welk kruid of olie het best bij je past. 

Daarnaast wordt er gekeken naar de wetenschap om te toetsen of het kruid of de olie veilig is om toe te passen. Er wordt geadviseerd welke wetenschappelijke effecten er aan dit kruid of olie wordt toegeschreven.

Gezien bovenstaande wordt er altijd eerst een screening en uitgebreide anamnese gedaan. Bij twijfel over het te gebruik van een kruid zal altijd het advies zijn om dit te overleggen met uw huisarts.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren, dieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.