dagpauwoog

Kernbegrippen betekenis dagpauwoog:

 • Trots
 • Intelligentie
 • Schoonheid
 • Ogen voor en ogen achter (alertheid)
 • Hulp van engelen
 • Bij jezelf blijven
 • Spirituele ontwikkeling
 • Transformatie

De dagpauwoog is een van de bekendste standvlinders van Nederland. De dagpauwoog staat bekend om zijn mooie bonte kleuren en prachtige ogen getekend op zijn vleugels. De voornaamste kleur van de dagpauwoog is rood-bruin en de onderkant van de vleugels zijn zwart.

Hollandse naam: Dagpauwoog

Latijnse naam: Aglais io (betekent mooi)

Vliegtijd: maart- eind mei, eind juni- oktober

Waardplant: brandnetel

Rups: half april- half juli en september

De vlinder overwintert in schuren, bomen. Ergens waar het vochtig en koel is.

De dagpauwoog aan het woord

Vlinders vertellen je iets wat gelegen is op zielsniveau. Ze geven je boodschappen je te ontwikkelen om zo dicht bij je zielenplan te blijven. Vlinders zijn vrolijk en dwarrelen van bloem naar bloem. Hun boodschap is vaak vol enthousiasme. Omdat vlinders boodschappers zijn voor de ziel, zijn vlinders vaak ook tekens van overleden dierbaren.

Trots en schoonheid

De dagpauwoog beschikt over vier prachtige ogen. Met deze ogen verjaagt hij zijn vijand. Heb je het gevoel dat je zeer oplettend moet zijn? Of het gevoel dat ogen je in je rug prikken en voel je je onzeker in deze wereld? Loop je vaak met je gezicht naar beneden en durf je de wereld niet recht aan te kijken?

Deze vlinder zegt je: “wees trots op wie je bent!”. Kijk terug de wereld in en paradeer met je prachtige kleuren. Gebruik je kracht en kom tot actie om deze prachtige trots naar buiten uit te dragen. Laat je schoonheid zien. Jouw prachtige eigenschappen zijn waardevol voor deze wereld! Jij mag er zijn!

Omdat vlinders ook staan voor boodschappers van overleden dierbaren, kan de dagpauwoog ook staan voor iemand uit de gene zijde, die aan jou wil laten weten, trots op jou te zijn!

Transformatie en ontwikkeling

De kenmerkende rode kleur van de dagpauwoog geeft aan dat je actie mag ondernemen in het jezelf naar buiten treden. Wanneer je met trots de wereld in kunt kijken, ben je niet meer dat verlegen, voorzichtige persoon die op de achtergrond verdwijnt.

Schouders naar achteren, hoofd omhoog en borst naar voren. Laat de anderen maar kijken, laat anderen maar denken en oordelen over wat ze van je vinden. Want jij weet dat het gaat over mooi zijn van binnen! Een belangrijke spirituele les, uiteindelijk ben jij alleen verantwoordelijk voor het schijnen van je eigen licht.

Waakzaam en alert blijven

Naast deze mooie eigenschappen staat ook waakzaamheid voorop. Gebruik je ogen voor en achter. Wellicht is dit het moment om alert te zijn in je leven. Gebruik je spirituele intelligentie en bekijk aspecten realistisch. Beoordeel hoe je moet handelen en of personen te vertrouwen zijn.

Word je uitgedaagd stappen te ondernemen? Blijf vooral in elke situatie dicht bij jezelf! Voel je je onzeker om dit te doen? Heb geen angst, want engelen zullen je aan je zijde staan, zodat je je gesteund voelt om dicht bij jezelf te blijven. Wanneer je dit zult volbrengen wacht er een mooi geschenk op je. Transformatie…

Conclusie

Vraag jezelf af. Is je trots in balans? Mag je een stapje terug doen en meer bij jezelf blijven of ben je juist onzeker en draag je je trots helemaal niet uit en mag je meer je schoonheid laten zien. De engelen zullen je helpen. Gebruik daarbij je spirituele intelligentie en je scherpe gezichtsvermogen. Vertrouw er op dat dicht bij jezelf blijven de weg is om je doel te kunnen bereiken.

17 thoughts on “Dagpauwoog”

 1. Hi, was net in de tuin, zag ik twee dagpauwoog vlinders! Eentje zat op een tak en toen die andere kwam, sloot het haar vleugels! Toen vloog de aankomende vlinder weer weg! Ik kijken naar de vlinder toen opende het haar vleugels! En ging om mij heen bladderen, de vlinder bleef in mijn buurt! Ik wilde haar op mijn hand laten komen, maar dat wilde de vlinder niet! Zij is een tijdje gebleven! Zo mooi!

  1. Wauw Lenie, wat een prachtig moment zal dat geweest moeten zijn! Ze had duidelijk een boodschap voor je. Waarschijnlijk voelde je even heel gelukkig;). Wellicht dat je de betekenis van de vlinder je bevestiging heeft gegeven voor wat voor jou op dit moment speelt in het leven. Lieve groetjes Anouchka

 2. Met mijn hoofd naar beneden gebogen liep ik over de stoep, toen ik ineens een zwart blaadje rechtop midden op de stoep zag. Verwonderd hierom terwijl ik voorbij liep, draaide ik mij om om het nog eens goed te bekijken. Toen herkende ik dat het een vlinder was. Zomaar midden op de stoep. Ik realiseerde mij, dat dit een gevaarlijke plek is voor de vlinder en liet het op mijn vinger kruipen. En terwijl ik naar huis liep en de vlinder in mijn hand hield, opende deze zijn vleugeltjes even en mocht ik zijn prachtige kleuren bewonderen. Een prachtige dagpauwoog ! Ik voelde mij erg vereerd dat ik deze mooie vlinder mocht vinden om te helpen een veilig plekje te geven om te overwinteren. De betekenis van deze vlinder zoals je hier omschrijft, is heel treffend op dit moment ! Dank voor je blog !

 3. Deze prachtige vlinder kwam 2 maanden geleden zomaar op mijn hand, omdat die gesloten was dacht ik het is een vies blaadje, had het een paar keer proberen weg te slaan, tot dat ik zag dat het geen blaadje was maar een vlinder. Het heeft zeker een paar minuten op mijn hand gezeten! Ik genoot ervan en bedacht mij wat voor boodschap ga je mij geven. Na het lezen van jouw artikel was dat exacte beschrijving hoe ik op dit moment in het leven sta!

 4. Zojuist een dagpauwoog in de woonkamer. Toen deze rustig op plek ging zitten, hem met beide handen voorzichtig gevangen en in de tuin weer vrijgelaten. Hij bleef nog minstens 1 minuut op m’n hand zitten voordat hij weer vrolijk verder vloog :))

 5. Iedere dag komt er wel een dagpauwoog bij ons binnen….zelfs 1x 2 op 1 dag….Dat is toch op zn zachts gezegt wel heel bijzonder ?

 6. Hey,ik was in de tuin van mijn zoon ,en er kwam vlinder en zat aan mijn linker zijde van mijne heup ,bleef lang zitten met zijn vleugels open , prachtige kleuren en de ogen ,ik bleef kijken durfde niet bewegen ,op die moment voelde me zo gelukkig dat zo mooie vlinder op mij zat

 7. Bij thuiskomst van mijn vakantie, liep ik door mijn tuin, en tot mijn verbazing zag ik heel veel dagpauwoogvlinders in mijn tuin vliegen ?, ze fladderden vrolijk rond! Ik werd er helemaal blij van!

 8. Mooi om te lezen Anouchka! Vlinders zijn sowieso mijn lievelingswezens. Heel bijzonder dat ik in de slaapkamer een prachtige dagpauwoog aantrof in het hoekje van het raam dat op een mini kier stond. Heel vredig zit de vlinder daar. Juist op het moment dat ik op zielsniveau aan het nadenken en voelen ben over de lieverd die op mijn pad gekatapulteerd is.

 9. Na wederom wéér een slechte nacht slapen, zat er vanmorgen een vlinder (dagpauwoog) dicht geslagen op mijn raam. Ik liep even naar het raam om de frisse lucht op te snuiven en de temperatuur te meten, en de vlinder vloog toen weg. Maar hij vloog weer terug en botste tegen mij aan, waarna hij weer wegvloog. Bijzonder

  1. Heel bijzonder. Zeker omdat de dagpauwoog staat voor alertheid. Misschien wilde deze vlinder je wakker maken, zodat je iets ziet, wat je voorheen nog niet zag? Kan vanalles zijn bijv. Oppassen, maar ook een kans zien en pakken😃. Lieve groetjes!

 10. Wij waren bezig met een paranormaal onderzoek in fort Sint Andries in Heerwaarden waar we stemopnames vastleggen met een ‘spiritbox’. ikzelf ben daar al zovaak geweest, schep een band met hen die daar niet weggaan of weg kunnen waaronder 2 jong gesneuvelde Engelse soldaten die daar begraven liggen maar hun graf is niet te vinden doordat het fort werd opgeblazen door de Duitsers.

  Maandag 12 oktober 2020 reden we er weer naar toe om rozen te brengen en er een kaarsje aan te steken. We liepen rond het fort en maakten geluidsopnames waarbij we duidelijk stemmen hoorden vanuit de geestenwereld. op gegeven moment stopten we even om de opnames te beluisteren en op dat moment lande er een pauwoogvlinder op mijn wijsvinger. Ze bleef 3 tellen zitten en vloog weer weg.

  Bijzonder, ik denk dat dit een bedankje was van gene zijde.

  Groetjes,

  Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.