Wat is edelsteengeneeskunde?

Edelsteengeneeskunde is het toepassen van mineralen, kristallen en edelstenen in het dagelijks leven ter ondersteuning van de gezondheid.

Ik heb me verdiept in de edelsteengeneeskunde volgens Hildegard von Bingen en Michael Gienger.

Kristallen, mineralen en edelstenen hebben bepaalde samenstellingen van stoffen (mineralen). De combinatie van deze stoffen zorgen voor een unieke/ verfijnde trilling.

Deze trilling wordt opgenomen door het energetisch systeem (via energiebanen, chakra’s en aura), maar ook door de huid (zoals barnsteen). Op deze manier werken kristallen, mineralen en edelstenen op lichaam, geest en ziel.

Het toepassen van edelsteengeneeskunde past goed bij aarde-mensen, of bij mensen waarbij er een te weinig element aarde aanwezig is (niet geaard zijn). Daarom zeer geschikt voor hooggevoelige personen.

Edelsteen kiezen

Michael Gienger beschrijft een uitgebreide methode over classificatie van edelstenen bij een bepaald karakter. Het is een vrij effectieve methode, maar ingewikkeld, omdat je kennis moet hebben van de vorming van edelstenen en kristallen en zijn denkwijze.

Elementenleer

Hildegard beschrijft haar edelsteenkunde volgens het kosmologische principe, water, vuur, lucht en aarde.

Met de respectieve kwaliteiten: heet, droog, nat en koud in samenwerking met de vier lichaamssappen (gele gal , slijm, bloed en zwarte gal). Deze staan weer in verband met de humores (karaktereigenschappen), zo is iemand met te veel gele gal is een cholericus , te veel slijm  is een flegmaticus, te veel zwarte gal is een melancholicus en te veel bloed is een sanguinicus. Uiteraard zijn er ook combinaties mogelijk.

De onderlinge verhoudingen worden ook wel temperamenten genoemd. Wanneer deze samenhangende elementen uit balans zijn, heeft dit invloed op je gezondheid en kan volgens de natuurgeneeswijze ziekte ontstaan. Je zou het lichaam in balans kunnen krijgen door de juiste voeding, kruiden en edelstenen toe te passen.

Voor mij werkt het prettig om met tegengestelden te werken. Dus iemand met te veel vuur, (een cholericus) heeft baat bij een steen die bij het element water hoort.

Deze theorien zijn best lastig, zeker omdat elementen  ook nog in verbinding staan met de kosmos (stand van planeten en sterren) of heilige geometrie. Alles is één. Wil je graag zelf een steen kiezen, doe dit dan met je ziel, gevoel. Deze weet vaak echt wat goed voor je is.

Stenen om mee te beginnen

Mijn advies is om te beginnen met lichte stenen en het langzaam op te bouwen naar een wat pittigere energie. Zeker wanneer je gevoelig bent. Bergkristal is een goede steen om het veld te neutraliseren. Vanuit zuiverheid en neutraliteit kun je verder opbouwen.

Lichte stenen zijn naar mijn mening: bergkristal, calciet soorten, rozenkwarts, aventurijn, agaat soorten (behalve vuuragaat), chalcedoon, eenkleurige jaspissoorten en barnsteen. Doordat deze stenen licht zijn in energie, zijn ze tevens geschikt voor jonge kinderen.

Een edelsteen zelf kiezen?

Een edelsteen kiezen die bij je past? Kijk naar de kleuren en voel welke kleur je op dit moment nodig hebt. Een kleur hoort bij een chakra, auralaag, emotie of lichaamsdeel die op dit moment extra aandacht verdient.  Kies niet de kleur die je het mooist vindt, maar de kleur waartoe je op dit moment voelt aangetrokken.

Selecteer uit die kleur een aantal edelstenen. Mijn voorkeur gaat uit naar het kunnen voelen van de steen, maar sommige mensen kunnen ook op zicht zien welke steen bij hen past.

Vraag in de winkel of je verschillende stenen mag voelen. Kies de steen waarbij je je warm voelt worden of die iets met je doet. Die je een fijn gevoel bezorgd. Meestal voel je dit in je buik. Sommige stenen kunnen je ook een onprettig gevoel geven. Luister naar je gevoel.

Reinigen en opladen

Het is belangrijk dat je de steen goed reinigt en oplaadt. Daarvoor bestaan verschillende methodes. Het veiligst is om stenen te ontladen tussen hematietsteentjes en ze op te laden tussen bergkristalsteentjes.

Maar opladen in het zonlicht of maanlicht zijn ook goede manieren. Sommige stenen kunnen niet tegen fel zonlicht of water. Houd daar rekening mee.

Wanneer je het gevoel hebt dat de steen niet meer werkt, dan kun je hem reinigen en opnieuw opladen. Wanneer jij of je kind de steen verliest, kapot gaat of na reiniging geen effect meer heeft, is de steen waarschijnlijk niet meer nodig. Kapotte stenen kun je teruggeven aan de aarde, door ze ergens te begraven.

Dragen en toepassingen

Voor algemeen gebruik voelt voor mij het fijnst de steen te dragen aan de hartkant. Dit is de linker kant van het lichaam, het liefst dicht bij het hart(chakra).

Sommige stenen kunnen op chakra’s gelegd worden, in water gelegd worden voor een elixer (niet allemaal, sommigen zijn giftig!) of zijn krachtige hulpjes bij meditatie.

Ook in de homeopathie wordt er gebruik gemaakt van edelstenen. Deze worden vaak voorgeschreven aan hooggevoelige kinderen / volwassenen.

NB: Niet alle edelstenen kunnen door kinderen worden gedragen. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer verschillende soorten stenen geschikt zijn om te dragen. Edelsteengeneeskunde is geen vervanging voor regulieren geneeskunde. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd uw arts.

Written by 

Getrouwd en moeder van twee zonen. Houdt van tuinieren, dieren en natuur. Ervaringsdeskundige en therapeut hoogsensitieve volwassenen en kinderen. Werkzaam als logopedist, coach en SI-therapeut Ademklank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.